Foto

Dreamstime.com

Sjefer tar æren for fusjoner som lykkes

Publisert: 31. mars 2015 kl 08.30
Oppdatert: 31. mars 2015 kl 08.53

Det konstaterer Paulina Junni, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, som sammen med forskerne Eero Vaara, Riikka M. Sarala, Mats Ehrnrooth og Alexei Koveshnikov har gjort en studie av 92 fusjoner finske bedrifter har gjennomført i perioden fra 2001 til 2004.

Forskerne har vært opptatt av å finne ut hvordan ledere forklarer resultater av fusjoner og oppkjøp, skriver Handelshøyskolen BI i en artikkel hos forskning.no. Forskerne finner at ledere har en tendens til å skylde på kulturforskjeller når fusjonene ikke går etter planen, men Paulina Junni gjør oppmerksom på at kulturforklaringen kan dekke over andre og mer komplekse årsaker til at det gikk galt.

– Det er en måte for ledere å redusere eget ansvar for det dårlige resultater, sier Junni i artikkelen.

Når fusjoner er vellykkede, er ledere tilbøyelige til å selv ta æren. Junni tror at dette kan lede til en illusjon om at de har kontroll, samt at det kan gi en overdreven tiltro til egen ferdigheter.

Hvis fusjonen skulle gå fryktelig galt skylder imidlertid ikke sjefene på kultur. Da har de en tendens til å forklare resultatet med egne handlinger. 

Saken fortsetter under annonsen