TV-legenden David Attenborough har tatt sterkt til orde for ren energi i sitt 90. år. Nå fester han lit til klimatoppmøtet i Paris.
Foto

BBC Worldwide / NTB scanpix

Sir David frykter klimaendringer – og isbjørn

Publisert: 7. oktober 2015 kl 09.32
Oppdatert: 7. oktober 2015 kl 09.32

I sitt 90. år har Sir David blitt en sterk forkjemper for fornybar energi hjemme i Storbritannia. Det representerer den eneste veien framover, skal vi tro TV-legenden.

– En av ulempene ved energisparing er at det automatisk betyr: «Slutt med ditt, slutt med datt! Ikke skru på lyset, ikke sløs! Nei, nei, nei!» gestikulerer Attenborough når NTB møter ham i London.

– Hvis vi i stedet kan si «ja, ja, ja» til vitenskapsfolkene vi er avhengig av for å produsere fornybar energi billigere enn energien fra kull og olje, vil vi ha overvunnet utfordringene våre i løpet av få år, hevder han videre.

Konkrete tiltak

Attenborough fester stor lit til at det blir enighet om konkrete tiltak på klimatoppmøtet i Paris senere i år.

– Tallrike realistiske forslag og prosjekter vil bli drøftet. Hvis resultatet blir at verdens ledende nasjoner evner å samarbeide om å samle, overføre og lagre solenergi, vil vanskene våre langt på vei være løst, mener han.

– Tenk, bare vi makter å fange én 5000-del av energien sola sender til planeten daglig, vil vi ha dekket inn menneskehetens strømbehov. Og har vi greid å sende noen til månen, burde vi kunne greie så pass, synes Sir David.

Isbjørnfare

I høst fronter Attenborough «The Hunt», BBC Earth-serien som utforsker forholdet mellom jeger- og byttedyr. Et av stoppestedene er Svalbard, hvor klimaendringene ifølge produsent Johnnie Hughes er svært tydelige.

– Det går ikke an å forutsi været der oppe lenger. For ti år siden kunne du regne med visse forhold i april eller juli. Nå var vi avhengig av flaks for å finne den riktige isen, sier Hughes til NTB.

Mindre flaks hadde programskaperne med isbjørnen som raserte hytta deres mens de var på jobb. Resultatet var at de nesten avblåste innspillingen.

– Dette skjedde mens assistentene våre skulle filme fjellrever. Selv om isbjørner normalt ikke er aktive i området på den aktuelle årstida, dukket én opp og fortærte all proviant unntatt Marmite (jærpålegg, journ.anm.) og alkohol. Den kom stadig tilbake, så de uroet seg for den i to uker før den forsvant, forteller Hughes.

Nybrottsarbeid

Britene påstår at de har foreviget isbjørn på en helt ny måte. Av alle de blodtørstige skapningene som figurerer i serien, føler Attenborough at den stiller i en særklasse.

– Jeg er veldig glad jeg ikke var til stede. Som du vil få se, jakter jo isbjørnen på mennesker. Da kameramannen vår filmet fra et skip, dokumenterte han hvordan den plutselig begynte å nærme seg crewet.

– En engelsk skolegutt ble drept av isbjørn på Svalbard i 2011. Tok dere spesialhensyn som følge av det?

– Selvfølgelig – men noen ble drept på Piccadilly senest forrige uke. Hvis du sjekker statistikken, er det mye større sjanse for å omkomme i trafikken enn i Arktis.

Frykter for Borneo

– Hvor har du selv sett endringer i miljøet?

– Et godt eksempel er Borneo. Fra elva ser du en vidunderlig vegg av vegetasjon. Så, når du setter deg i helikopteret, skjønner du at den kun er 500 meter bred, og at resten av arealet består i palmeoljeplantasjer.

– Hvorfor brenner du sånn for ren energi?

– Fordi jeg anser det som den beste og mest sannsynlige oppskriften for å løse et bestemt og presserende problem, repliserer Sir David overfor NTB.

– Olja og kullet, som har så mange uheldige konsekvenser, vil forbli i jorda idet det blir for kostbart å utvinne. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen