Siden sist
Avisen for Høyre
I Egil Sundars velmaktsdager som sjefredaktør i Aftenposten, var det ikke tvil om hvilket parti avisen mente leserne burde stemme på. Ikke bare det. Sundar passet på som en smed at de borgerlige partiene oppførte seg skikkelig slik at de kunne sørge for å gi landet en borgerlig regjering. Dette var på 80-tallet. Seinere kom Harald Stanghelle fra Dagbladet og Hilde Haugsgjerd fra Dagsavisen som redaktør i Aftenposten, og leserne fikk inntrykk av at avisen mente velgerne selv fikk finne ut av hvem de ville stemme på. Brått ble det slutt på den tiden også. Før årets kommune- og fylkestingsvalg skrev avisen på lederplass at leserne burde stemme Høyre.
Det gikk riktig ille for Høyre i valget. Dagsavisen klarer ikke å skjule sin skadefryd og skriver på lederplass: «Det ga solid tilbakegang i Oslo. Vi oppfordrer Aftenposten til å holde på den strategien. Godt valg».
Det gjør lillebror usigelig godt å kunne få gni storebrors nederlaget skikkelig inn.
Problemer med tellingen
Alle som kjenner historien om «Geitekillingen som kunne telle til ti», vet at det telling kan føre mye med seg. Det er ikke alltid så lett i praksis. Aftenposten skrev på valgdagen følgende:» Dersom dette blir det endelige resultatet, kan de borgerlige bare telle til 28 og 30, som de trenger. Det betyr at MDG kan gå både til venstre og høyre. Det er fortsatt en liten mulighet for at de Høyre kan telle til 29, men å telle til 30 skal være umulig».
Det avisen ikke skriver om er hvor mange Ap kan telle til hvis de konsentrer seg og sette alle krefter inn på å klare å telle til flere enn Høyre.
Kultur med rattkjelke
Da kulturminister Thorhild Widvey skulle åpne Ultima-festivalen, var hun et øyeblikk tilbake i barndommen og tenkte nok på hvor gøy de hadde det dersom det tilfeldigvis kom noe snø på de kanter av landet der hun vokste opp. Da hun skulle introdusere samtidskomponisten Maja S. K Ratkje, mente de som hørte på at hun sa «rattkjelke» – Maja Rattkjelke. Det er jo en flott navn, klinger godt gjør det også. I følge Dagbladet omtaler kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz uttaleglippen som «en feil i talens lydhenvisning».
Hva den salgs fonetiske forviklinger faktisk går ut på, er ikke lett å si. Det oppstår sannsynligvis stadig feil i talens lovhenvisning også når stortingspresident Olemic Thommessen konsekvent kaller Senterpartiets leder for Trygve Slagsmål Vedum.