Foto

Shutterstock

Siden sist

Publisert: 22. juni 2015 kl 12.42
Oppdatert: 18. desember 2017 kl 22.39

Sjef for stupetårnet

Når Hamar først har skaffet seg et stupebrett til 23 millioner, må de sørge for at folk bruker det. Ikke bare de som kommer fra Hamar. Verdens dyreste stupebrett bør jo kunne trekke turister over hele verden. Så da må en ha noen som kan ta hånd om det hele. I to år har Sylvia Brustad vært Kjell Inge Røkkes utvalgte i Aker Kværner Holding. Nå lar hun Røkke seile sin egen sjø og blir «stupesjef», eller rettere sagt, reiselivssjef i Hamar-regionen. Hvis det skal komme så mange turister for å stupe, må de også få handle litt. Det ender nok med at det blir satt opp ei «Brustad-bu» i nærheten.

 

Verdens beste postsjef

Det er bare å slutte med å klage på posten. Vi har nemlig verdens beste postsjef. Det var under World Mail Awards i Brussel at Dag Mejdell mottok den prestisjefylte prisen Industry Leadership Award 2015. Det har skjedd før at folk som har fått priser for storartet lederskap, har fått kjørt seg i ettertid. Det kan skje med Mejdell også. Han synes det blir for dyrt å reise rundt med folk over alt med post på lørdagene. Regninger og den slags kan vente, men avisene, de vil folk ha. Politikerne forsøker å finne en løsning. Men om avisen ikke dukker opp i postkassen på lørdag, må folk ha en å kjefte på. Da er Mejdell mannen. Det hjelper ikke at han har sagt ifra om at de ikke kan levere aviser uten at det blir dekket inn. Noen må man ha å legge skylden på.

 

Lama mot ulv og rev

Saken fortsetter under annonsen

Politikerne holder det fortsatt gående med å krangle om ulven. Det er særlig  byfolk som er så opptatt av å verne om rovdyr de aldri merker noe til. På bygda ser de gjerne at ulv som skader sauer forsvinner fra jordens overflate. Ulv lar seg ikke oppdra til ikke å sette etter en sau. Gjetere har vi sluttet med for lengst. Så vi kan ikke annet enn å håpe at sauer og andre husdyr klarer å passe seg for ulv og bjørn. Reven er heller ikke til å stole på. I alle fall ikke om det er lam i nærheten. 

For vel en uke siden kunne Nationen forteller om en metode som så ut til å fungere. Flere bønder hadde skaffet seg en lama som fungerte som gjeter. De viser seg å være tøffe nok til å jage bort både rev, gaupe og ulv som blir for nærgående. Det var like før vi hørte kravet fra bøndene om at staten måtte dekke innkjøp av en lama til alle som blir angrepet av rovdyr.

Men noen dager seinere kunne Nationen fortelle historien om Lama-Ludvig som opplevde at en ulv angrep flokken og drepte 21 lam. Lamaen Ludvik miste helt interessen av å gjete saueflokken sin.

– Ludvig har fått seg en støkk. Lamaen virker mer stressa og redd etter at den kom til kort da ulven angrep sauene hans, forteller sauebonde Kjell Rusten. Men man kan ikke gi opp så lett. Ludvik får noe antidepressiva og litt coaching, så gjør han nok et nytt forsøk.