Foto

dreamstime.com

Sertifikat-innstramminger møter sterk kritikk

Publisert: 23. juli 2015 kl 11.15
Oppdatert: 23. juli 2015 kl 12.54

NVE har sendt på høring forslag til endring av hvordan såklate plusskunder skal måles og avregnes, samt vilkår for å ikke bli tariffert innmatingstariffens faste ledd. Endringene foreslås å tre i kraft 1. januar 2016. Forslaget betyr at mindre, lokale energiprodusenter blir fjernet fra å motta inntekter fra den grønne sertifikatordningen.

– Blå sabotasje?

Flere fornybarprosjekter vil bli droppet hvis NVEs nye forslag om å frata små anlegg sertifikatinntekter blir satt ut i livet, mener representanter for mindre energibedrifter. Særlig fornybarprodusentene raser mot NVE.

«NVEs forslag om å fjerne solceller og all egenproduksjon fra sertifikatmarkedet er totalt ubrukelig som virkemiddel for å få Norge over i et grønt skifte. Er dette sabotasje fra blått politisk hold for å bremse overgangen til et grønnere Norge?

Dette forslaget stikker kjepper i hjula for alt arbeid som er gjort for å få på plass et marked for kortreist energi i blant annet landbruket og i industrien de siste fem åra. Ved siden av å ha arbeidet for å få på plass støtteordninger, har man arbeidet med å få endret grense for når NVE/kommune skal kunne saksbehandle, fra spenning på 1000V til effekt på 1MW installert på små anlegg», skriver Bjørn Helseth i vindselskapet Wenas i en kommentar på nettstedet Energi og klima.

Fjerner inntekter med et pennestrøk

Også hos Småkraftforeningen er de svært kritiske til NVEs forslag:

Saken fortsetter under annonsen

– Vi syns NVE rygger inn i fremtiden ved ikke å legge til rette for at plusskunder kan få tildelt el-sertfikater for hele produksjonen. Det være seg om produksjonen er basert på vind, vann, sol eller annet. Fremtidens energisystem vil utvilsomt  i større grad enn i dag også være basert  på lokal småskalaproduskjon til eget bruk, med innmating av overskuddsproduksjon i nettet. Slike tiltak er i dag økonomisk sett ganske marginale og de  trenger den drahjelpen de kan få. Da blir det feil at NVE med et pennestrøk fratar dem inntekter de egentlig har rett på, sier Knut Olav Tveit, Daglig leder i Småkraftforeninga til Dagens Perspektiv.

Svenskene tar gevinsten

Det norsk-svenske sertifikatmarkedet er basert på teknologinøytralitet og det er ikke noe som tilsier at det ikke også er størrelsesnøytralt. Dette forslaget fra NVE føyer seg inn rekken av tiltak, eller mangel på sådanne,  hvor Norge begrenser mulighetene for norske fornybarprodusenter til å nyte godt av sertifikatmarkedet, mener Småkraftforeninga.

– I Sverige tenker de motsatt hva angår skatter, avgifter og generell tilrettelegging. Det gjør at svenskene tar brorparten av sertifikatinntektene. Slik det har utviklet seg er sertifikatmarkedet blitt en gedigen overføring av milliardverdier fra norske forbrukere til svenske kraftprodusenter. Det var aldri meningen fra Stortingets side og jeg syns det er rart at man i en tid med avmating i oljesektoren fortsatt ikke har en mer offensiv politikk på dette området, sier Knut Olav Tveit, som mener NVE ønsker å gjøre det lett for seg selv.

– Vi har eksempler på at NVE har fått gjennomslag for å frata produsenter rett til el-sertfikater begrunnet i at det vil skape mye arbeid for dem. Det er ingen tvil om at det vil kreve en del saksbehandling å gi el-sertfikater til et stort antall små plusskunder,  men jeg håper virkelig ikke at det  ligger bekvemmelighetshensyn bak NVEs holdning i denne saken, sier Tveit.

Skygger for solen

Også solkraftbransjen stiller seg uforstående til NVEs forslag.

Saken fortsetter under annonsen

Generalsekretær Åse Lekang Sørensen i Norsk solenergiforening påpeker overfor Teknisk Ukeblad at kostnadene ved el-sertifikatene deles likt mellom norske og svenske strømkunder. Forslaget fører dermed til at norske strømkunder vil subsidiere svensk solkraft gjennom el-sertifikatordningen, men ikke den norske.

– Dette gir ikke mening. Det virker veldig underlig at NVE i praksis vil utestenge solenergianlegg fra å være med i Norge. Det vil tildeles færre elsertifikater til Norge totalt sett, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Sørensen mener også at den norske byggebransjen vil tape penger på forslaget. For det gjelder ikke kun for husstander, men også for næringsbygg.

– Det finnes ingen andre støtteordninger for større solkraftverk i Norge, og elsertifikater er viktig for å utløse gode prosjekter, sier Lekang til TU.