London, Heathrow. Her må alle vise pass. Men er det så galt? spør Politico. 

Foto

Dreamstime.

Schengen på historiens skraphaug

Publisert: 27. november 2015 kl 10.46
Oppdatert: 27. november 2015 kl 10.47

Det skriver redaktør i Times of London, Rosemary Righter i en kommentar på Politico EU. Konfrontert med det doble dilemmaet – flyktningbølge og terrortrussel – kappes EU-landene nå om å styrke grensekontrollen i et stadig høyere tempo, skriver Righter.

Hun mener det er påfallende at europeiske politimyndigheter ikke makter å lete opp selv de mest notoriske terroristene, som man att på til vet hvem er.

Midlertidigheten aller snakker om, blir snart permanent, heter det i kommentaren. Og EUs innbyggere vil ha det sånn. De stoler ikke lenger på at politikerne kan skape trygge gater i Europas byer.

Det er harde ord, men Righter begrunner sitt standpunkt med at fri flyt av mennesker gjennom Europa blir håpløst så lenge det ikke finnes kontroll med Europas  - og Schengen-områdets – yttergrenser.

Hundretusenvis av mennesker kommer inn i Europa via Italia eller de greske øyer – og ingen myndighet vet hvem de er. Slik kan det ikke fortsette, heter det i kommentaren. Dette har stadig flere nasjonale regjeringer innsett, og det er snart bare EU-president Jean Claude Juncker som fortsatt har tro på Schengen-samarbeidet.

Det er trist, men eksperimentet med fri flyt av mennesker i Europa var et naivt eksperiment. Verre er det at dersom man ikke snart får kontroll over menneskestrømmene, så vil det gi ytterligere økt oppslutning til høyreradikale politiske partier i Europa, og det er ingen tjent med. mener Righter.

Og hvis vi tenker over det: Hvor stor offer er det egentlig å måtte vise passet når du krysser en grense, spør Rosemary Righter, og viser til London. Storbritannia har aldri vært med i Schengen-samarbeidet, men det har ikke hindret London fra å bli en av Europas mest pulserende og multikulturelle byer. 

Saken fortsetter under annonsen