Saudi-Arabia lider også med den lave oljeprisen
– Ingen i Saudi-Arabia synes det er bra med lav oljepris, men det er en realitet. De må tåle uværet og håpet strategien fungerer på sikt. Det er en svært usikker situasjon, sier en ikke navngitt diplomat til avisen Financial Times som har sett på effektene av lav oljepris i landet som har økt produksjonen av olje så mye at alle andre oljeprodusenter snart ikke går i pluss lenger.
I den svært dype analysen til FT går det frem Saudia-Arabia har alle intensjoner om å fortsette med å opprettholde produksjonen og dermed sende prisen i gulvet helt til andre og mer marginale oljeprodusenter som amerikansk skiferolje og brasiliansk subsea-boring gir opp kampen. Det siste beviset er at saudiene nå signaliserer at de ønsker å investere i nye brønner.
Hvis en ser på kampen mellom Saudi-Arabia og for eksempel amerikanske skiferoljeprodusenter som et parti poker, har saudiene nettopp økt innsatsen. Grunnen til at de føler behovet for å gjøre det, er antagelig at motstanden har vært større enn de ventet seg da de igangsatte strategien for 16 måneder siden.
– Strategien virker, men den har tatt lenger tid og kostet mer enn saudiene ventet seg. Nå sitter de fast i en endeløs skyttergravskrig og har fått kraftigere motbør enn de ventet, sier energikonsulenten Bob McNally til FT.
Og det ser ut til at strategien fungerer. Mens mange tror målet er å få til et ikke-OPEC kutt i produksjonen på 2 millioner fat per dag, melder OPEC at minst 0,5 millioner fat per dag vil forsvinne neste år.
Oljeinntektene utgjør 80 prosent av statens inntekter i Saudi-Arabia og rundt 45 prosent av BNP. Siden statens inntekter fra olje er ventet å bli nær halvert de neste årene har Riyadh kuttet det planlagte metro-prosjektet sitt til 22 milliarder dollar. Men flere kutt må til, tror ekspertene FT har snakket med. Årets budsjettunderskudd på 48 milliarder dollar kan opprettholdes i om lag tre år.