Avfall skal inn i Europas sirkulære økonomi.  

Foto

Satsing på sirkulærøkonomi skal gi 2 millioner EU-jobber

Publisert: 26. august 2015 kl 10.47
Oppdatert: 26. august 2015 kl 10.47

Sirkulær økonomi omhandler både resirkulering (gjenbruk) av alle typer avfall hvor ressurser forblir i økonomien, også etter at et produkt ikke lenger brukes til sitt opprinnelige formål.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft leverte nylig Norges høringsinnspill til Europakommisjonen.

- Norge og EU har et felles overordnet mål om økt grønn konkurransekraft. EUs satsing på sirkulær økonomi har også betydning for Norge. Derfor må vi delta aktivt i prosessene frem mot en ny handlingsplan, understreker Sundtoft i en pressemelding.

Det norske utvalget består EUs forrige klimakommissær, danske Connie Hedegaard og Idar Kreutzer fra Finans Norge. Forbrukerrettigheter, at produkter skal ha lengre levetid og redusert klima- og miljøfotavtrykk er noen av de norske prioriteringene. Særlig viktige sektorer for å fremme klima- og miljøhensyn i hele verdikjeden er transport, mat og bygg. Norge har også vektlagt nødvendigheten av tiltak for å fremme nye forretningsmodeller, blant annet når det gjelder leasing og deling av produkter.

Høringen til EU omfatter tiltak knyttet til hele verdikjeden fra utvinning av råmaterialer, produksjon, forbruk og gjenvinning. Både sektorspesifikke og sektorovergripende virkemidler skal vurderes. En sirkulær økonomi skal bidra til å oppfylle flere EU-mål knyttet til energiunionen, klimapolitikken og ressurseffektivitet, og skal gi økt grønn konkurransekraft og nye arbeidsplasser. I følge EU-kommisjonen kan denne satsingen øke produktiviteten med 30% innen 2030, og BNP med nesten 1%.

Spesifisert på produktgrupper er målet slik:

Hva       Prosent resirkulering      Målår
Papir     90 %   2025
Emballasje        80 %     2030
Husholdsavfall  70 %     "
Plast   60 %   "
Tre  80 %  "
Stållegeringer   90 %      "
Aluminium     90 %     "
Glass  90 % "
Saken fortsetter under annonsen

I tillegg skal EU redusere matavfallet med 30% innen 2025. For å oppnå dette må EU også her harmonisere regelverket og kvalitetssikre statistikk-rapporteringen.

- En bredt anlagt og offensiv politikk kan sammen med godt tilrettelagte virkemidler stimulere til omstilling og grønn konkurransekraft. Derfor har regjeringen også satt ned et eget ekspertutvalg for grønn konkurransekraft. Det er helt nødvendig med både nasjonale tiltak og europeisk samarbeid, sier Tine Sundtoft i pressemeldingen.

I en studie gjennomført av Østfoldforskning for de kommunale avfallsselskapene BIR,  Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap i Bergen, Oslo Ren og Trondheim kommune,  anbefaler de at man fortsetter med innsamlings- og kildesorteringsordningene, blant annet fordi materialgjenvinning gir klart størst miljønytte. Dette er i tråd med EUs forslag til en overgang til sirkulær økonomi og utnyttelse av ressursene. Forskerne anbefaler videre at man vurderer å samarbeide med aktuelle aktører for å tilrettelegge for økt ombruk av tekstiler, og implementere krav til bruk av resirkulerte ressurser i sine innkjøpsrutiner.

I følge regjeringen har Norge de siste 23 årene hatt en svært positiv utvikling på avfallsfeltet: i 1992 ble 90 prosent av husholdningsavfallet deponert. I dag gjenvinnes mer enn 80 prosent av avfallet.

 

 

 

Saken fortsetter under annonsen