Bare 28 båtflyktninger ble reddet da en fiskebåt kantret og sank utenfor kysten av Libya natt til søndag. Ifølge øyenvitne kan det ha vært 950 båtflyktninger om bord.

Foto

Reuters/NTB-Scanpix.

Rystende øyenvitneskildring fra båtforlis

Publisert: 20. april 2015 kl 09.56
Oppdatert: 20. april 2015 kl 09.56

Det forteller en mann fra Bangladesh som var blant de 28 som overlevde det dramatiske forliset utenfor kysten av Libya søndag.

– Vi var 950 personer om bord, inkludert 40 til 50 barn og rundt 200 kvinner, har mannen ifølge nyhetsbyrået Ansa fortalt til italienske myndigheter.

Mange var ifølge ham låst inne i lasterommet og derfor sjanseløse da den 20 meter lange fiskebåten kantet og gikk ned rundt 110 kilometer utenfor kysten av Libya natt til søndag.

Låste dørene

– Smuglerne låste dørene og blokkerte veien for dem når de prøvde å komme ut, skal mannen ha fortalt etter å ha blitt fløyet til Sicilia med et italiensk redningshelikopter.

Det som søndag ble omtalt som tidenes tragedie i Middelhavet, med opptil 700 omkomne, kan dermed vise seg å ha vært enda større.

I tillegg til de 28 overlevende er det bare funnet 24 omkomne i sjøen, og hvor mange som befant seg om bord i fiskebåten er derfor vanskelig å fastslå.

Saken fortsetter under annonsen

– Det ser ut til at vi står overfor den verste massakren noensinne i Middelhavet, sier en talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger, Carlotta Sami.

Mange var låst inne i lasterommet og derfor sjanseløse da den 20 meter lange fiskebåten kantet og gikk ned 

Aldri mer

– Dersom vi europeere ikke greier å forhindre disse daglige tragediene, vil det gå ut over troverdigheten vår, sier Spanias statsminister Mariano Rajoy.

– Vi har sagt «aldri mer» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

EUs utenriks-, innenriks- og justisministre møtes mandag til hastemøtet for å diskutere den vedvarende flyktningkatastrofen i Middelhavet, der 1.600 båtflyktninger på vei til Europa har mistet livet så langt i år.

– Det som skjer er grusomt og krever kraftige tiltak. Det er menneskeliv som står på spill, og hele EU har en moralsk og humanitær plikt til å handle, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen.

Saken fortsetter under annonsen

Får kritikk

EU får hard kritikk for ikke å gjøre nok for å hjelpe flyktningene som risikerer livet i et forsøk på å ta seg sjøveien til Europa.

I fjor ble den italienske operasjonen Mare Nostrum avviklet og erstattet av EU-operasjonen Triton, som er mer rettet inn mot grensekontroll i Europa enn livredding utenfor kysten av Libya.

Middelhavet beskrives som en massegrav og en krigssone. Etter det som kan være tidenes verste flyktningtragedie, øker kravet om mer beredskap i området.

Flere internasjonale organisasjoner retter sterk kritikk mot EU for ikke å ha etablert et tilstrekkelig omfattende program til å ta seg av flyktningstrømmen, etter at det italienske programmet Mare Nostrum ble avviklet i fjor.

– Å stoppe Mare Nostrum var en stor feil. Europeiske land må umiddelbart starte storskala redningsoperasjoner med proaktiv patruljering langs Libyas kyst, sier Loris De Filippi i Leger Uten Grenser.

– Vi kan ikke redde alle, sa statssekretæer Jøran Kallmyr i en kommentar til katastrofen i Middelhavet i helgen. Den norske regjeringen vurderer fortsatt hva Norge skal bidra med i arbeidet med å redde flyktninger i Middelhavet.

Saken fortsetter under annonsen

– Fra regjeringens side vurderer vi nå flere ulike løsninger. Vi støtter allerede den sivile grenseoperasjonen Triton med flere ressurser. Det kommer vi til å fortsette med, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Triton skjer i regi av EUs grensekontrollbyrå Frontex, hvor også Norge er med. Utenriksminister Børge Brende (H) erkjenner at det ikke er gjort nok for å håndtere flyktningstrømmen.

– Triton har ikke den kapasiteten som er nødvendig for å hjelpe disse båtflyktningene. Situasjonen er helt uakseptabel. Middelhavet må ikke bli en gravplass, sier Brende til NTB.

Tirsdag reiser han til Roma, hvor han skal drøfte problemene med sin italienske kollega.

– Varslet katastrofe

Generalsekretæren i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, etterlyser en gransking av hvem som har ansvaret.

– Man må granske hvordan man kunne erstatte Mare Nostrum-operasjonen med en fullstendig utilstrekkelig Frontex-operasjon.

Saken fortsetter under annonsen

– Alle visste at det ville bli flere flyktninger og migranter på havet, men likevel trapper man ned redningstjenesten.

Han mener flyktningetragedien i Middelhavet var en varslet katastrofe.

– Nå dør det tusenvis i det havet nordmenn bruker som sitt feriehav. Handlingslammelsen er utilgivelig, sier Egeland.

Fakta om redningsarbeid i Middelhavet

  • I 2013 igangsatte Italia redningsprogrammet Mare Nostrum etter to alvorlige båtulykker der minst 500 personer druknet. Mare Nostrum-programmet plukket opp over 150.000 personer fra sjøen.
  • Italia avsluttet Mare Nostrum 1. november i fjor. Det ble erstattet av det EU-ledede patruljeringsoppdraget Triton, som opererer innenfor et mindre område og omfatter færre skip. 
  • Strømmen av flyktninger økte kraftig i 2014, til over 200.000, ikke minst på grunn av krisene i Syria og på Gazastripen. Rundt 3.500 personer omkom i løpet av fjoråret.
  • Så langt i år fryktes 1.600 flyktninger omkommet i forsøket på krysse Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa.
  • Bare forrige uke forsøkte over 11.000 flyktninger å krysse havet.
  • Søndag 19. april kantret en fiskebåt med over 700 flyktninger om bord. 28 personer er reddet, de øvrige fryktes omkommet.
  • Torsdag 16. april ble fire flyktninger reddet etter at en båt med 45 om bord sank. 41 omkom.
  • Søndag 12. april mistet anslagsvis 400 flyktninger livet da en båt med 550 om bord kantret.

(Kilder: UNHCR, Reuters, NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen