HKH Kronprinsesse Mette Marit sitter mellom Hege Lønning, konstituert daglig leder av Stiftelsen Miljøfyrtårn og Harald Jachwitz Andersen, styreleder i Hovedorganisasjonen Virke under -åpningen av Miljøfyrtårnets Oslo-kontor.

 

Royal åpning av fyrtårn-kontor

Publisert: 8. oktober 2015 kl 16.01
Oppdatert: 29. desember 2017 kl 12.28

Stiftelsen Miljøfyrtårn administrerer Norges største miljøsertifisering med nesten 5000 sertifikat på landsbasis. Hovedkontoret ligger i Kristiansand. Hele 996 av disse sertifiseringene er tildelt private og offentlige virksomheter i Oslo, av de er rundt 373 kommunale virksomheter. Også Skaugum hovedgård er Miljøfyrtårn, der fikk de sitt sertifikat i 2009, og ble re-sertifisert i 2013.

Naturvernforbundet er en av de største leietagerne i Mariboesgate 8 og rehabiliteringen av bygget i 2012 skjedde i samråd med Naturvernforbundet. Det er også de som har fått med seg flere av de andre leietagerne, nemlig Regnskogfondet, Utviklingsfondet og Miljøagentene i samme bygg. Alle disse organisasjonene er forøvrig også Miljøtårnsertifisert.

Hos Naturvernforbundet er de svært fornøyde.

– Det er mye enklere å oppnå kravene om å være et Miljøfyrtårn i dette bygget. Vi ville ha noe som var relativt miljøvennlig når vi først skulle flytte, og vi er veldig glade for å være her, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet. Hun legger også til at det er bra avfallshåndtering kildesortering, og godt tilrettelagt for sykkelparkering i bygget.

Vektlegger samfunnsansvar

Det å bli sertifisert som Miljøfyrtårn innebærer i tillegg til miljøkrav, å dokumentere samfunnsansvar i den enkelte virksomheten. Stiftelsen Miljøfyrtårn har siden oppstarten i 1996 vært svært bevisst på at medarbeidere som trives og er fornøyde gir mer tilbake til virksomheten og har generelt et lavere sykefravær. En virksomhet må i tillegg fornye Miljøfyrtårn-sertifikatet hvert tredje år slik at det sikres at kravene er overholdt. Uavhengige konsulenter hjelper virksomheter gjennom prosessen med å bli sertifisert som Miljøfyrtårn.

Utviklingsfondet er en av de andre virksomhetene i bygget som har vært Miljøfyrtårn lenge. Utviklingsfondet jobber blant annet med å fremme miljø og utviklingstiltak i Sør. Daglig leder Kari Helene Partapuoli påpeker at Naturvernforbundet, Utviklingsfondet  Regnskogfondet og Miljøagentene har vært samlokalisert i mange år. Derfor var det naturlig å flytte inn i det samme bygget i Miljøhuset når anledningen bød seg.

Saken fortsetter under annonsen

– Alle disse virksomhetene jobber mye med miljø og er i slekt med hverandre, forklarer hun. Partapuoli syns at det som er viktigst med å være Miljøfyrtårn er den økte bevisstheten på miljøtiltak i hverdagen.

–En ting er jo at sertifiseringen syns godt på veggen, men jeg syns vi ser det tydelig ellers også, blant annet er vi bevisst på å bruke mindre papir, sier hun.

Regnskogfondet og Miljøagentene er to andre miljøorganisasjoner som også holder hus i Mariboes gate 8. De resterende virksomhetene i bygget er foruten Stiftelsen Miljøfyrtårnets Oslo-kontor, Ukeavisen Ledelse, SAIH - Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond, og administrasjonen for Melafestivalen.

Nå som stiftelsens Miljøfyrtårn Oslo-kontor er åpnet er ambisjonen at det skal bli større vekst og synlighet for Miljøfyrtårn-ordningen i hovedstaden fremover.

Det at stiftelsen har valgt å åpne et Oslo-kontor i Miljøhuset er ikke tilfeldig.

– Det gir jo en ekstra dimensjon for miljø og bærekraft at vi er lokalisert i det samme bygget som disse andre miljøorganisasjonene, sier leder for marked og kommunikasjon i Stiftelsen Miljøfyrtårn Linn Grøtberg. 

Saken fortsetter under annonsen

Det synes at Mariboes-gate 8 er et Miljøhus. Mange av virksomhetene i bygget er også Miljøfyrtårn.
Foto: Caroline Svendsen.