Rekordsum til forskningsutstyr

Publisert: 26. juni 2015 kl 09.00
Oppdatert: 26. juni 2015 kl 09.00

Pengene kommer som følge av regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Forskningsanlegg, utstyr, laboratorier og databaser er blant det som skal finansieres.

– Vi trenger flere kunnskapsintensive bedrifter i Norge. Mange av disse prosjektene er tett knyttet til næringslivet, og samtlige skal ha relevans for flere miljøer, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Over halve bevilgningen – om lag 700 millioner kroner – går til anlegg som er relevante for næringsrettet forskning.

Stor bredde

Det er stor bredde i de 29 prosjektene som har vunnet fram i konkurransen om midler.

Blant annet synes finansieringen å være sikret for et kontorbygg som også er laboratorium for forskning på miljøvennlige bygg, en landforankret kabel med noder som skal samle informasjon om økosystemet i havområdet utenfor Vesterålen og Lofoten samt avanserte mikroskoper og sekvenseringsutstyr. Kontraktsforhandlinger blir det også om en database for norsk middelalderlatin samt infrastruktur for å bruke videomateriale i forskning.

– Dette er den største enkelttildelingen til forskningsinfrastruktur i Forskningsrådets historie, sier Solberg.

Saken fortsetter under annonsen

Glad Hallén

Årets tildeling er den fjerde i rekken innenfor finansieringsordningen Nasjonal satsing på forskningsinfrastruktur. Målet med ordningen er å finansiere forskningsinfrastruktur som har spesielt stor strategisk betydning for norsk forskning.

Prosjektene må oppfylle fire kriterier, blant annet at de skal ha bred nasjonal interesse.

– Vi har hatt en solid økning i utstyrsbudsjettet de siste årene og er glad for at regjeringen trapper opp bevilgningene til utstyr. Det betyr at mange databaser, laboratorier og forskningsfasiliteter kan etableres raskere enn vi opprinnelig hadde planlagt, sier Forskningsrådets administrerende direktør, Arvid Hallén.

Det er blant annet snakk om tre store prosjekter innenfor helse, fire innenfor forskning på miljøvennlig energi, fire innenfor bioteknologi og fem prosjekter for til sammen 240 millioner kroner til infrastruktur for klima- og miljøforskning.