Blir ledere for like i sitt forsøk på være autentiske?

Foto

Shutterstock.com

Iscenesetter autentisk ledelse

Publisert: 21. januar 2015 kl 08.00
Oppdatert: 21. januar 2015 kl 08.27

Autentisk ledelse handler om at du bedriver ledelse med utgangspunkt i den personen du er. Du viser hvem du er, du synliggjør og du tar høyde for dine styrker og svakheter. Det er blitt sagt mye positivt om autentisk ledelse i mange fora opp gjennom årene, men det er også kommet motforestillinger på banen. INSEAD-professor Herminia Ibarra har problematisert det hun mener er blitt et "krav" om autensitet.

Professoren mener autensitet er blitt nok en arena der man skal prestere, og at det å vise frem autensitet er blitt en øvelse i konformitet. Ibarra viser i et innlegg hos Harvard Business Review til at taler fra nordamerikanske og - i økende grad - europeiske ledere de siste årene er blitt mer personlige, men samtidig også mer iscenesatte.

Det hele starter ifølge Ibarra gjerne med en anekdote, som helst beskriver en vanskelig erfaring som ble en "test" for lederen og bekreftet de verdiene han eller hun sverger til innenfor ledelse. Deretter kommer en bolk hvor lederen snakker om hva han/hun har lært og til slutt kommer det gjerne en kommentar om hvor viktig det er å være autentisk i sitt lederskap. Lederen forsøker hele veien å bruke en humoristisk, selvironisk og lite høytidelig tone. Alt er imidlertid planlagt og iscenesatt ned til minste detalj, skriver Ibarra, som viser til at denne typen taler nærmest er blitt til noe man "må" beherske som leder.

En av de refleksjonene Hermina Ibarra gjør seg, er at det som er blitt malen for å uttrykke autentisk lederskap er hentet fra amerikansk kultur. For ledere fra andre kulturer, eksempelvis Østen, kan dette føles ikke bare unaturlig, men direkte upassende. 

Saken fortsetter under annonsen