Irak og Syria var landene der flest journalister ble drept i 2015. Bildet viser flyktninger og opprørere ved byene al-Foua og Kefraya i Syria. 

Foto

Khalil Ashawi/Reuters/NTB scanpix

Rapport: 67 journalister drept på jobb det siste året

Publisert: 29. desember 2015 kl 09.13
Oppdatert: 29. desember 2015 kl 09.13

I tillegg til de 67 som ble drept på jobb eller grunnet jobben, ble 43 journalister drept under såkalte uklare omstendigheter. Dette er drap som organisasjonen ikke kan fastslå med sikkerhet at var målrettede angrep på journalister – men som ikke utelukkes å ha vært det.

Også 27 såkalte borgerjournalister og 7 andre medieansatte ble drept i løpet av året som nærmer seg slutten. Ikke-statlige grupper står bak grusomheter, samtidig som det er for mange regjeringer som ikke overholder sine folkerettslige forpliktelser, heter det i RSFs årsrapport.

Flest drap i Irak og Syria

Landene som topper listen der flest drap fant sted i 2015, er krigsherjede Irak og Syria, med henholdsvis elleve og ti drap. To av drapene i Irak og ett av drapene i Syria er skjedd under det som omtales som uklare omstendigheter.

I krigsherjede Jemen ble seks journalister med sikkerhet drept på jobb eller på grunn av arbeidet sitt, mens to andre ble drept under uklare omstendigheter. I Mexico ble åtte journalister drept det siste året – og landet fortsetter dermed å være det dødeligste landet i Sør-Amerika for yrkesgruppen. Fem av drapene er skjedd under uklare omstendigheter. Det finnes ikke lenger noe trygt sted i Mexico for journalister som er truet, heter det i rapporten.

Andre land høyt oppe på listen er Sør-Sudan, India, Filippinene og Honduras.

Advarer

Saken fortsetter under annonsen

RSF advarer om at angrepene mot journalister i land som ikke er rammet av krig, er økende.

To tredeler av drapene i 2015 fant sted i «land i fred». I fjor fant til sammenligning to tredeler av drapene sted i krigssoner.

Frankrike kommer på tredjeplass på listen over land med flest drap på journalister i 2015. Åtte journalister ble drept i Frankrikes hovedstad Paris i januar da to væpnede, ytterliggående islamister trengte inn i redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo og åpnet ild.

Gisler og fengsel

Ved utgangen av året blir 54 journalister holdt som gisler – 26 av dem i Syria, 13 i Jemen, 10 i Irak og 5 i Libya.

Totalt 153 journalister sitter fengslet, flest i Kina (23), fulgt av Egypt (22), Iran (18), Eritrea (15) og Tyrkia (9).

Siden 2005 er 787 journalister drept på jobb eller på grunn av jobben, ifølge RSF.

Saken fortsetter under annonsen