Rangerer grønne obligasjoner

Publisert: 15. april 2015 kl 09.17
Oppdatert: 15. april 2015 kl 14.11

Markedet for grønne obligasjoner, lån som øremerkes til spesielt miljøvennlige prosjekter, er ventet å tredoble seg i 2015. Svenske kommuner har kastet seg over ordningen.

Og Kommunalbanken, som i dag arrangerer sin årlige konferanse, var tidlig ute med å utstede en egen grønn obligasjon i Norge. Storebrand bruker dem i sine bærekraftige porteføljer, og Oslo kommune har vist interesse.

Cicero senter for klimaforskning har etablert seg som verdensledende på å gi bemerkninger på prosjektenes klimavennlighet. Nå lanserer Cicero en rangering av de grønne obligasjonene for å vise at det er forskjell på grønne prosjekter.

Tre nyanser grønt

- Våre nyanser av grønt skal gi investorene en bedre indikasjon på hvor grønne prosjektene de investerer i faktisk er. Basert på syv års erfaring med å evaluere grønne obligasjoner ønsker vi nå å gi enda mer innsikt i markedet for vurderinger, sa Ciceros leder Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Rangeringen skiller nå mellom mørkegrønt, medium grønt og lysegrønt. For at Cicero skal gi den mørkeste fargen på obligasjonen, må prosjektet være en langsiktig klimaløsning for 2050. Det er i denne kategorien vi finner investeringer i fornybar energi. Medium grønt indikerer at prosjektet tar oss med et stykke på veien mot 2050. For eksempel vil investeringer i bærekraftige bygg med gode energieffektivitetstiltak få denne fargen. Mens lysegrønt kun er prosjekter med kortvarig gevinst som ikke bidrar til å løse langsiktige problemer. Det kan for eksempel være energieffektiviseringstiltak i industrien som reduserer klimautslipp på kort sikt, men ikke bidrar til det grønne skiftet.

 

Saken fortsetter under annonsen