Ciudadanos-leder Albert Rivera (til høyre) kan bli en joker etter valget i Spania. Partiet hans ligger an til å få rundt 20 prosent av stemmene. Det markedsliberale partiet kan bli en koalisjonspartner for statsminister Mariano Rajoy fra høyrepartiet, som etter alle solemerker mister sitt rene flertall.
Foto

Vincent West / Reuters / NTB scanpix

Protestpartier sørger for valgthriller i Spania

Publisert: 18. desember 2015 kl 09.31
Oppdatert: 18. desember 2015 kl 09.31
Regjeringsmakten i Spania har siden demokratiet ble gjeninnført i 1978 vekslet mellom statsminister Mariano Rajoys høyreparti PP og det sosialdemokratiske PSOE.

Nå står «topartisystemet» for fall. Ciudadanos (Borgere) har aldri vært i nasjonalforsamlingen, men på de siste målingene ligger det markedsliberale partiet an til å få nesten én av fem stemmer.

Det samme gjør antikuttpartiet Podemos (Vi kan), til tross for at protestpartiet har tapt terreng siden rekordmålingene i vår.

Korrupsjon

De to protestpartiene har seilt opp i et Spania som fortsatt slikker sårene fra krisen. Selv om de fleste piler nå peker oppover, er arbeidsledigheten stadig over 20 prosent, og nesten halvparten av Spanias unge står uten jobb.

En bølge av korrupsjonsskandaler har fått mange til å vende ryggen til etablissementet og omfavne Podemos og Ciudadanos. De to står langt fra hverandre politisk, men kniver likevel om velgere med kamp mot korrupsjon som en felles kampsak.

Karismatisk

Det var separatistmotstandere som for ti år siden grunnla Ciudadanos i Catalonia. I fjor ble partiet gjenfødt på den nasjonale scene, da den karismatiske 36 år gamle partilederen Albert Rivera lanserte partiet som en mindre radikal, men vel så populistisk motpol til det venstreorienterte Podemos.

Rajoy og PP leder fortsatt på meningsmålingene med rundt 29 prosent, men mye peker mot at høyrepartiet mister sitt rene flertall i nasjonalforsamlingen.

Usikre velgere

Hvis statsministeren vil beholde makten etter søndagens valg, kan han bli nødt til å samarbeide med nykommeren til høyre i det politiske landskapet.

Innspurten ser uansett ut til å bli en thriller, for en stor andel velgere har ikke bestemt seg.

– Nå finnes det flere partier, noe som gjør det mer komplisert for velgeren å avgjøre hvor stemmen vil gjøre størst nytte. Man må vurdere ulike koalisjonsalternativer som knapt er blitt behandlet i debatten, sier statsviter og Spania-kjenner Jakob Lewander ved Svenska instituttet for europapolitiske studier til TT.

TV-drama

Det gikk hett for seg da valgkampens første og eneste TV-debatt mellom statsminister Mariano Rajoy og PSOE-leder Pedro Sánchez gikk av stabelen mandag. Utfordreren gikk i strupen på Rajoy med korrupsjonsavsløringene i regjeringspartiet, mens en rasende statsminister avviste alle anklager.

Det dramatiske sammenstøtet mellom politikerelitens mektigste kan ha gitt enda mer vind i seilene til de unge protestpartiene. Hvor mye vites ikke, for de siste tillatte meningsmålingene ble publisert før debatten.

Svart-hvitt

– Dette var en svart-hvitt-debatt fra fortiden. Topartisystemet eksisterer ikke lenger, sa Podemos-leder Pablo Iglesias etter TV-debatten, ifølge Reuters.

Både PP, PSOE, Ciudadanos og Podemos kan bli store nok til å være med og styre det framtidige Spania. Om det blir en koalisjon, samarbeidsløsning eller mindretallsregjering, gjenstår å se.

Uansett hva som blir fasiten i søndagens valg, kommer spanjolene mandag til å våkne opp til en helt ny politisk virkelighet – med mindre meningsmålingene er fullstendig feilslåtte. (©NTB)

 

Fakta om valget i Spania

  • Spania holder valg på ny nasjonalforsamling 20. desember.
  • Parlamentet har to kamre, underhuset med 350 medlemmer og senatet med 259 medlemmer.
  • I dag har statsminister Mariano Rajoys høyreparti Partido Popular (PP) flertall i begge kamre, 133 seter i senatet og 185 seter i underhuset.
  • Største opposisjonsparti er sosialdemokratene PSOE, som har 48 seter i senatet og 110 i underhuset.
  • Verken det ferske venstrepartiet Podemos eller det borgerlige sentrumspartiet Ciudadanos, er i dag representert i nasjonalforsamling. Begge partiene ligger an til å bli valgt inn med store partigrupper søndag.
  • På de aller siste meningsmålingene før valget, fikk PP mellom 25,3 og 29,9 prosent, mens PSOE fikk mellom 18,9-22 prosent oppslutning. Ciudadanos lå på 18,1-19,6 prosent, mens Podemos fikk 17-19,1 prosent støtte på de fem målingene som ble publisert mandag.

(Kilder: AFP, NTB) (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen