Professor mener korrupsjon kan koste dyrt

Publisert: 6. januar 2015 kl 08.03
Oppdatert: 6. januar 2015 kl 11.22

Det har vakt oppsikt både nasjonalt og internasjonalt at fire tidligere Yara-topper nå sitter på tiltalebenken, tiltalt for korrupsjon i millionklassen. Nå frykter professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, Kalle Moene, at norske bedrifter ute kan merke tiltalen. 

– Norge er blant landene som holder fanen høyest i antikorrupsjonsarbeidet. Derfor vil det bli lagt veldig merke til ute i verden at Yara har innrømmet korrupsjon. Når det blir kjent at et av de største selskapene i Norge har vært villig til å bryte reglene, kan selvfølgelig også andre store norske selskaper bli bedt om lignende ting, i andre land, sier Moene til Dagsavisen.

Mener individer må straffes

Moene mener det er viktig at noen også stilles individuelt til ansvar for korrupsjonsanklager. 

– Det kan ikke bare være selskapene som straffes. De har alltid god nok råd til å betale bøtene de måtte få. For å forhindre korrupsjon må noen stilles til ansvar også på et individuelt plan, påpeker han. 

Han mener både Yara-saken og Vimpelcom-saken illustrerer hvor utbredt korrupsjon er mange steder. 

– Typisk for alle saker av denne typen er at de foregår i land som har et litt tvilsomt styresett, og alle som sitter nær nok skjønner at det er snakk om ytelser som bygger på maktmisbruk. Også Yara-saken kommer nok til å stå om hvem det var som skjønte hva, og om hva som er legitimt og ikke når det gjelder bruk av konsulenter og konsulentfirmaer, sier han. 

Saken fortsetter under annonsen

– Selskaper bør være på vakt

Professoren understreker at Norge har et godt rykte i utlandet, og at dette er noe man må forsøke å bevare. 

– Kampen mot korrupsjon må følges opp hele tiden, og hele tiden må man være på vakt. Vi ønsker ikke at norske selskaper skal være involvert i dette. Vi ønsker et korrupsjonsfritt næringsliv, sier han.