Priskonkurranse setter passasjerer i fare
Statistikken over skipsulykker langs norskekysten viser en sterk økning de siste årene. I 2006 ble det registrert 48 ulykker per 1000 fartøyer. I 2012 var tallet økt til 150 ulykker per 1000 fartøyer. Antallet skipsulykker for passasjerbåter langs kysten av Norge har økt sterkt de siste årene. Fra 48 per 1000 fartøyer i 2006, til 150 per 1000 fartøyer i 2012. (Data og tabell: SSB og Rescue).
– Bedre rapporteringsrutiner kan kanskje forklare noe av økningen. Men det forklarer ikke en tredobling i antallet ulykker, sier NTNU-forsker Trond Kongsvik til forskning.no/Forskningsrådet. Han har ledet arbeidet med studien av sikkerheten til sjøs langs norskekysten.
Resultatene viser at sikkerhetskulturen til sjøs er god. Men priskonkurransen mellom hurtigbåtrederier som vil vinne anbud hos fylkeskommunene, presser fram minimumsbemanninger. Det går ut over sikkerheten. Ulykker til sjøs kan være kollisjoner, grunnstøtinger, brann og eksplosjoner.
Forskerne har også vært med om bord på flere fartøyer, for selv å danne seg et inntrykk av sikkerhetskulturen om bord.
– Når vi snakker med folk «på gulvet» i transportbransjen til sjøs, får vi generelt et positivt bilde av sikkerhetskulturen på fartøyene, forteller Kongsvik.
Ulykkesøkningen har først og fremst skjedd med fartøyer som driver persontransport langs kysten – og det meste av denne transporten foregår i dag med hurtigbåter.
Bruker bare minimumsbemanning
Jørgen Gullestad har skrevet mastergrad som en del av dette forskningsprosjektet. Han har undersøkt sikkerhetsstyring i anbudsutsatt hurtigbåtvirksomhet, og hvordan rederier og fylkeskommunale oppdragsgivere for anbudet sammen påvirker sikkerheten.
– Sikkerhet er sjelden direkte nevnt i anbudsutlysningene, forteller Gullestad.
Resultatet er at de fleste hurtigbåtrederiene bruker det som kalles sikkerhetsbemanning om bord på fartøyene når de skal frakte passasjerer fra A til B.
Sjøfartsdirektoratet krever ikke mer enn minimumsbemanning på fartøyene, og viser til at rederiene er pålagt å gjøre sine egne risikovurderinger av hvilken bemanning som er forsvarlig. Fylkeskommunene viser i hovedsak til sikkerhetskravene fra Sjøfartsdirektoratet, og at en forventer at rederiene vil oppfylle lover og regler.
Trond Kongsvik ved NTNU Samfunnsforskning mener at reguleringsmyndighetene, her Sjøfartsdirektoratet, nå bør sørge for at sikkerhet blir en tydelig del av anbudskriteriene fra fylkeskommunene. Sikkerhet må altså bli et kriterium for å vinne anbud, ikke bare noe fylkeskommunen tar som en selvfølge at er oppfylt. Han tar til orde for at sjøfartsmyndighetene ikke bare operer som tilsynsmyndighet, slik direktoratet gjør i dag. Myndighetsorganet bør også påta seg rollen som veileder.