Periferien puster lettet ut
Mandag steg prisen på periferilandenes statsobligasjoner markant.
Finansmarkedene forklarer bevegelsene med at sannsynligheten for at Hellas blir i eurosonen har økt, og at det får positive konsekvenser også for de andre såkalte periferilandene som Portugal, Spania og Irland.
Økende pris på statsobligasjoner betyr i klartekst at landenes lånekostnader er på vei ned. Statsobligasjoner betaler som regel ut et fast beløp hvert år, men når verdien på obligasjonene går opp, betyr det at at kjøperen aksepterer lavere avkastning på investeringen sin - eller lavere rente om du vil.
Financial Times melder om økende optimisme blant ratingbyårene som til enhver tid vurderer landenes kredittverdighet. Moody´s sier deres sentrale forutsetning er at Hellas ikke forlater eurosonen og ikke misligholder statsgjeld.
Men det hviler et stort ansvar på akkurat den forutsetningen. Leder for Moody´s avdeling for vurdering av statsgjeld, Alistair Wilson, sier til avisen at dersom forutsetningen er feil, vil deres vurdering for gjelden til resten av periferilandene bli betydelig endret.
Fallet i lånekostnader begynte egentlig tidligere i år da det ryktes at den europeiske sentralbanken hadde planer om storinnkjøp av statsobligasjoner, men da Syriza som til makten i Hellas, snudde markedene.
Greske obligasjoner økte mest i pris. Avkastningen på på tre-årige greske statsobligasjoner falt fra 21 prosent til 16,6 prosent som følge av prisstigningen. Avkastningen på spanske og italienske obligasjoner falt til henholdsvis 1,42 og 1,49 prosent. Og avkastningen på Portugals tiårige obligasjon falt til under 2,13 prosent - lavere enn tilsvarende amerikanske obligasjoner.