Fordrevne i stues sammen FNs base i Juba i Sør-Sudan. Forholdene er elendige, og risikoen for sykdommer er enorm. Foto fra 2014. 

Foto

NTB-scanpix.

Over 20 millioner klimaflyktninger hvert år

Publisert: 18. juni 2015 kl 09.02
Oppdatert: 18. juni 2015 kl 09.49

– Det er riktig, tallet på 59,5 millioner flyktninger gjelder mennesker på flukt fra vold, krigstilstander og undertrykkelse. I tillegg er 3-10 ganger så mange hvert år fordrevet på grunn av naturkatastrofer. Men blant klimaflyktningene er det atskillig flere som kan vende tilbake, sier generalsekretær Jan Egeland til NTB.

Han anslår at det siden 1970-tallet har vært en dobling i risikoen for å bli klimaflyktning på grunn av flom, tørke, storm eller andre klimarelaterte katastrofer:

– I snitt snakker vi om 20 til 25 millioner mennesker hvert år. De to hovedgrunnene til at risikoen har økt, er befolkningsveksten de siste 40 årene, som har gjort at folk må bosette seg på steder som ligger farligere til, og klimaendringene som har eksponert oss for mer ekstremvær.

Aldri har flere vært på flukt i verden

Rekordmange 59,5 millioner mennesker er på flukt fra krig, vold og undertrykkelse. Avstanden mellom rike og fattige i verden øker, og de ressurssterke gjør minst for å hjelpe.

Det er et nedslående flyktningregnskap Flyktninghjelpen legger fram torsdag morgen. På seks år har antall flyktninger i verden økt med 44 prosent. Ikke siden årene etter andre verdenskrig har flere mennesker vært på flukt. To av tre er fordrevet i eget land, mens en av tre har flyktet ut av landet sitt. Den dramatiske økningen skyldes først og fremst konfliktene i Syria, Irak og Sør-Sudan.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, mener det er fullt mulig å snu den negative utviklingen:

– Gjennom fredsmegling og diplomatisk innsats kan flere konflikter forebygges og bilegges. Med økonomiske bidrag kan vi hjelpe flere hjem. Er det politisk vilje, kan flere integreres i et nytt land. Nå svikter vi på alle felt. 

Fakta om flyktninger i 2015

  • 59,5 millioner mennesker var på flukt ved inngangen til 2015. 21,3 millioner mennesker har flyktet over en landegrense og 38,2 millioner er drevet på flukt i eget land.
  • Land som har tatt imot flest flyktninger: Jordan (2,7 mill), Palestina (2 mill), Tyrkia (1,7 mill), Libanon (1,6 mill), Pakistan (1,5 mill)
  • Land flest har flyktet fra: Palestina (5,2 mill), Syria (4 mill), Afghanistan (2,7 mill), Somalia (1,2 mill) Sudan (0,7 mill)
  • Land med flest internt fordrevne: Syria (7,6 mill), Colombia (6 mill), Irak (3,3 mill), Sudan (3,1 mill), DR Congo (2,8 mill).
  • I snitt ble 42.500 nye mennesker drevet på flukt hver dag i 2014 – én annethvert sekund.
  • Bare 126.800 flyktninger kunne returnere til sine hjem i 2014 – det laveste tallet på 31 år.
  • 86 prosent av flyktningene er i utviklingsland. For internt fordrevne er andelen enda høyere.
  • I løpet av de siste fem årene har minst 15 kriger startet og/eller blitt gjenopptatt.
  • Mange gamle konflikter vedvarer: Afghanistan, Somalia.

Kilde: Tallene er produsert i samarbeid mellom Flyktninghjelpen og FNs høykommissær for Flyktninger (UNHCR) (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen