H.K.H. Kronprins Haakon tilstede på Girl Tech Fest. Bak til høye, Administrerende direktør Hege Austlid hos IKT-Norge.

Foto

Merete Noer / Oslo Innovation Week

Oslo Innovation Week: Fra laser som kverker lakselus til kodekurs

Publisert: 14. oktober 2015 kl 09.18
Oppdatert: 14. oktober 2015 kl 09.18

Temaene fremtidens teknologi, kreative løsninger og oppstartsbedrifter sto på agendaen. På «Girl Tech Fest» var neste generasjons kodegenier å finne: 200 jenter i alderen åtte til ni år. På Marine Innovation Day ble det presentert ny, norsk teknologi i kampen mot den forhatte lakselusa, hovedfiende nummer én for en av Norges viktigste næringer.  

Fullt hus

Administrerende direktør Hege Austlid i IKT-Norge, en av arrangørene av «Girl Tech Fest», var opptatt av viktigheten av tidlig å fange interesse for ny teknologi.

– Behovet for flere teknologer kommer til å øke dramatisk i årene fremover. Jenter utgjør halve befolkningen, og det bor mange fremtidige teknologer i jentene. Men vi vet at hvis de ikke blir interessert i koding før de er 13-14 år, er det høy risiko for at de ikke blir interessert i det hele tatt, uttalte Austlid til Digi.no etter «Girl  Tech Fest».

 Kronprins Haakon tok også turen til Deichmanske Hovedbibliotek for å hilse på ivrige kodere.

– Jeg spurte mange om de hadde lyst til å fortsette å programmere, og det svarte de fleste ja på, sa Kronprinsen til Digi.no.

15 milliarder operasjoner i sekundet

Saken fortsetter under annonsen

I 2014 eksporterte Norge laks for over 46 milliarder kroner. Under Marine Innovation Day, i regi av Industrial Biotech Network Norway, Marlife Biomarine Innovation og Tekna, sto blant annet kampen mot en av næringens største trusler på programmet.

– Dette er hardcore science, sa John Breivik, en av grunnleggerne av Stingray, da han presenterte sin lakseluslaser som kan gjøre 15 milliarder matematiske operasjoner i sekundet.

Det ble også tid til et 24 timer langt «TechFugees Hackathon», der studenter ble utfordret til å bruke ny teknologi for å finne løsninger på flyktningekrisen, på dag to av Oslo Innovation Week.