Det kreves mye frivillighet for å arrangere verdens største fotballcup Norway Cup hver sommer. Her har Norway Cup-general Frode Kyvik fått besøk av Statsminister Erna Solberg. 

Foto

Flickr.

Ønsker mer helhetlig kommunal frivillighetspolitikk

Publisert: 27. april 2015 kl 11.03
Oppdatert: 27. april 2015 kl 11.03

- Det er lett å ta all aktiviteten frivilligheten står for i kommunene for gitt, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Birgitte Brekke i en pressemelding.

Hun sier at kommunene derfor må legge til rette for utviklingsmuligheter for den lokale frivilligheten som gir den bærekraft for fremtidens utfordringer. Svaret på dette er at kommunene må utvikle og vedta en helhetlig kommunal frivillighetspolitikk.

-Vi er derfor glad for å ha fått Helsedirektoratet med på laget i vårt arbeid i kommunene, sier hun.

Frivillighet Norge er paraplyorganisasjon og samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 280 organisasjoner som medlemmer som til sammen representerer over 50.000 lag og foreninger over hele landet.

I avtalen legges det blant annet opp til følgende:

  • Stimulere til mer aktivitet i frivillige organisasjoner nasjonalt og lokalt
  • Skape et mer helsebyggende samfunn
  • Bevisstgjøre frivillige organisasjoner og kommuner om at deltakelse i organisasjonslivet er helsefremmende
  • Stimulere til økt samarbeid mellom organisasjonene og mellom stats, kommune og frivillig sektor
  • Bidra til å stimulere til et mangfold av aktive og inkluderende organisasjoner for folk i alle aldre
  • Øke kommunenes kompetanse på hvordan frivilligheten fungerer og gi kommunene god informasjon om frivillighet sektors helsefremmende effekt
  • Utvikle møteplassen til en arena hvor frivillige organisasjoner møter hverandre

Kritiske

Saken fortsetter under annonsen

For Frivillighet Norge er slett ikke fornøyd med hvordan frivillighetsarbeidet er blitt fulgt opp av Staten. I et høringssvar til Kommunereformen mener Frivillighet Norge at stortingsmeldingen generelt mangler viktige frivillighetspolitiske perspektiver, hvor Staten må legge føringer for at kommunene må vedta en helhetlig frivillighetspolitikk og sikre at frivillighetens kår i kommunene ikke svekkes.

Det følger ikke friske penger med avtalen. I avtalen står det at Frivillighet Norge oppfordres til «å søke på tilskudds-ordninger i Helsedirektoratet som til enhver tid er relevante».

Frivillighet Norges sekretariat finansieres med en medlemskontingent (ca.30 %) og et tilskudd fra Kulturdepartementet som for 2014 var på ca. 4.5 millioner kroner. I tillegg kommer noen andre faste tilskudd.