Nytt nettsted for EU-interesserte; Tja.eu

Publisert: 8. desember 2015 kl 15.15
Oppdatert: 9. desember 2015 kl 09.48

Fritt Ord-støttede tja.eu skal bidra til økt debatt om Norges forhold til Europa. Tja til EU er et dugnadsprosjekt hvor alle jobber frivillig. Målet er å skape et nettsted hvor man kan delta i EU-debatten uten å måtte velge side. Så langt har satsingen blitt godt mottat i sosiale medier.

Norges EU-delegasjon har møtt de unge initiativtakerne. I saken fra møtet går det frem at målet er å få på plass intervjuer med tidligere kommisjonspresident José Manuel Barroso, EU-minister Vidar Helgesen og Ap-leder Jonas Gahr Støre utover vinteren.

I dag har bidragsyter Anne Helene Bakke sett på konsekvensene av en mulig Brexit. Hun peker på at det igjen er knapt flertall for å melde Storbritannia ut av EU samtidig som hovedtyngden av både Labour og Conservatives vil støtte opp om et ja-standpunkt. Småpartiene Greens, Liberal Democrats og det skotske partiet SNP er også positive til fortsatt medlemskap. 

Bakke tror Cameron går en tøff tid i møte:

Mye skal skje innen 2017. Ikke bare skal Cameron overbevise de andre EU-landene om å imøtekomme hans krav om å få avvike fra EU-visjonen om «an ever closer union amongst the peoples of Europe», som er en implisitt innrømmelse av en realitet som allerede er der: EU-landene kjører i forskjellige hastigheter; én sakte, og én rask fil. Han skal også  stramme inn på fri bevegelse – et helt grunnleggende prinsipp i EU, som vil kanskje sitte enda lengere inne i mange andre EU-land.

Til syvende og sist, må Cameron først og fremst overbevise sitt eget parti, og sitt eget folk, om at den avtalen han forhandler frem med de andre EU-landene, er god nok. Som i folkeavstemninger flest er det sjelden folk svarer fullt og helt på spørsmålet som ligger på bordet. Isteden blir det gjerne en meningsytring om sittende regjering. De som ønsker at Storbritannia skal forbli EU-medlem, bør derfor håpe ikke bare at forhandlingene har båret frukt, men også at Cameron er en populær og samlende statsminister på valgdagen. Folket bestemmer i alle fall.

 

Saken fortsetter under annonsen