Foto

Reuters/NTB-Scanpix. 

Nye dødsfall på Europas dørstokk

Publisert: 5. mars 2015 kl 09.38
Oppdatert: 5. mars 2015 kl 09.38

– Akkurat nå kommer det inn et skip med 183 som er reddet. Senere i kveld venter vi et med omkomne, forteller David Brændeland i Redd Barna fra havna i den sicilianske byen Pozzallo til media onsdag kveld.

Den italienske øya er kjent som et ferieparadis. Onsdag får den inn 941 flyktninger som er reddet på havet. Og de ti som ikke overlevde overfarten.

– Mennesker som druknet på Europas dørstokk, sier Brændeland.

Katastrofe

Vinteren ble aldri noen rolig periode i Middelhavet. Tvert imot. På én uke i februar mistet 300 flyktninger livet.

Norske handelsskip forbereder seg på at det kan bli enda verre. For høysesongen for overfarter starter først mellom mars og april.

– Vi frykter at antallet omkomne skal øke dramatisk. Dette er en stor humanitær katastrofe som bare vokser, sier administrerende direktør Sturla Henriksen i Rederiforbundet.

Saken fortsetter under annonsen

Rekordmange

Rekordmange forsøkte seg på sjøveien mellom Nord-Afrika og Europa i fjor, men allerede er årets økning markant. Tallet på omkomne steg i årets to første måneder fra 30 til 400.

– Og det er altså før sesongen starter, sier Henriksen.

Siden i fjor sommer har norske skip plukket opp rundt 5.000 flyktninger i Middelhavet.

– Vi risikerer nå at vi får norske skip som blir flytende flyktningleirer, hvor det kan ta dager å få satt dem av, sier Henriksen til NTB.

Mannskap på mellom 15 og 20 kan brått få ansvaret for flere hundre flyktninger, der flere blant dem vil være barn, eldre eller gravide. Traumatiserte, desperate mennesker som kan være både underernærte og syke.

Utnyttet

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg har snakket med flere av barna som kommer hit, mange av dem uten foreldrene sine. De har sett venner drukne. Menneskesmuglerne kan ha utnyttet dem både som slaver og seksuelt, sier Brændeland om flyktninger som gjerne må betale bakmenn 2.000 dollar for den livsfarlige overfarten.

– En gutt fortalte oss hvordan båtføreren kastet de svake og syke over bord. Hvordan han fryktet det også skulle skje ham. Og dette er altså mennesker som allerede har flyktet fra krig og konflikt, sier han.

Migrantene setter i stor grad ut fra Libya, et land i full oppløsning.

Samtidig har kriser og kriger skapt flere flyktninger enn verden har opplevd siden andre verdenskrig.

Etterlyser innsats

– Mens tallene går opp, har ressursene til å hjelpe dem som legger ut på havet, blitt dramatisk redusert, sier Henriksen om det FN kaller verdens farligste fluktrute.

Da Italias søk- og redningsoperasjon Mare Nostrum ble avsluttet i fjor, startet EU patruljeringsoppdraget Triton. Men Triton er ikke tilpasset de realitetene som nå utvikler seg, mener Henriksen og Brændeland og etterlyser innsats fra Europa og Norge.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette utspiller seg i Europa, så da må Europa ta en spesiell rolle. Også Norge må bidra til å stille tilstrekkelige redningsressurser på havet, sier Rederiforbundets leder.

– Vi mener norske myndigheter må ta en større del av jobben med å støtte redningsarbeidet. I form av penger, mannskap og fartøyer. Uten betydelig innsats vil denne tragedien fortsette, sier Brændeland. 

Båtflyktningene i Middelhavet

  • Minst 218.000 migranter krysset Middelhavet i båt i fjor. Rundt 3.500 liv gikk tapt, og det kan være store mørketall.
  • Årets to første måneder kostet 400 liv før høysesongen for overfarter starter mellom mars og april.
  • I 2013 startet Italia en storstilt søk- og redningsoperasjon i Middelhavet kalt Mare Nostrum, et program som reddet over 150.000 personer.
  • Mare Nostrum ble avsluttet 1. november i fjor og erstattet av EUs patruljeringsoppdrag Triton, som opererer innenfor et betydelig mindre område med langt færre skip.
  • Italiensk kystvakt gjennomfører stadig redningsoperasjoner utenfor kysten av Libya. Onsdag gjorde kystvakten det klart at den sammen med handelsskip hadde reddet 941 flyktninger på ett døgn, mens ti var funnet omkommet.

 

(Kilder: Reuters, UNHCR, NTB) (©NTB)