Det har aldri blitt målt så høye temperaturer på Svalbard som i sommer. 

Foto

Dreamstime.

Ny varmerekord for Svalbard i sommer

Publisert: 27. august 2015 kl 09.04
Oppdatert: 27. august 2015 kl 10.22
– Svalbard lufthavn, med målinger tilbake til midten av 1970-tallet, har aldri tidligere hatt en så mild sommer, sier Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Turistguide på Svalbard, Runa Solvang bekrefter at det har vært varmt.

– Det har vært deilig å sitte ute i sola og spise frokost, men samtidig har det vært en ekkel følelse. Det er ikke slik det skal være, sier hun.

Siden augustmåned ikke er helt slutt, vil gjennomsnittstemperaturen trolig gå ned til 6,6-6,8, tror Mamen.

Foreløpig rekord er 6,4 i gjennomsnitt fra sommeren 2007.

Også andre stasjoner på Spitsbergen, for eksempel Isfjord radio, Barentsburg og Ny-Ålesund har hatt det svært mildt i sommer. De to sistnevnte ligger an til rekord, opplyser meteorologen.

Mamen forklarer de høye temperaturene med at det generelt har ligget forholdsvis varme luftmasser over Arktis i sommer.

Vanskelig for hunder

Hundeeier Solvang forteller at det til tider var vanskelig for polarhundene.

– Det har til tider vært for varmt for dem, jeg har til og med hørt om hunder som har dødd av heteslag, sier Runa mens hun koser med grønlandshunden, 9år gamle Loki. I dag koser han seg i lett tåke og kjøligere temperaturer.

Solvang bruker ikke hunden til turister, hun er guide for et nytt turistprosjekt i Longyearbyen, nemlig å vise fram gruvehistorie i den nedlagte gruve 3. Og det er hun glad for.

Veteran

67 år gamle Karl Vatvik som kom til Svalbard i 1973 og dermed har fulgt utviklingene lenge, nikker til at det har vært en varm sommer, men han er likevel langt mer bekymret for høye temperaturer om vintrene.

– Gjennomsnittstemperaturen øker, havtemperaturen stiger og resultatet er at vi ser at både breene og havisen minker. Vi kan ofte ikke kjøre de vanlige vinterveiene over isen, sier Vatvik som driver Svalbard Villmarkssenter som blant annet tilbyr hundekjøring.

– Vi ser det i havet også – at høyere temperaturer fører til mer fisk her. Nå har vi alt, makrell, lyr, sei til og med laks og ørret. Hval ser vi også mye mer enn før, sier han.

– Jeg merker godt endringene, særlig de siste 20 årene, sier veteranen, som fram til 1985 jobbet i gruvene på Svalbard.

Tre generasjoner

Det er ikke så mange på Svalbard som har være bosatt så lenge. Nå omfatter familien Vatvik tre generasjoner.

Sønnen Tarjei (27) som med unntak av tre år på Fastlands-Norge, har bodd hele sitt liv på Svalbard, merker også godt forskjellene.

– Vi ser jo breene trekke seg tilbake, sier han.

Meteorolog Mamen forteller at fjorårets vinter, altså 2013/14, er den mildeste som er registrert på Svalbard lufthavn. Deretter følger 2011/12, 2005/06 og 2004/05, mens årets vinter havner på 13. plass. (©NTB)

 

Fakta om klimaendringer på Svalbard

  • Mens gjennomsnittstemperaturen i verden har steget 0,8 grader siden slutten av 1800-tallet, har økningen i Arktis vært omtrent det dobbelte.
  • En av årsakene er at det blir mindre sjøis når temperaturen stiger. Dermed blir det mer åpent hav, som absorberer mer stråling fra sola – noe som forsterker oppvarmingen.
  • Langs kysten av Svalbard er mye av sjøisen blitt borte i løpet av de siste tiårene. I fjorder som tidligere frøs til om vinteren, er det i dag åpent hav året rundt.
  • På land ser det ut til at svært mange isbreer er blitt mindre. To breer utenfor Ny-Ålesund som måles nøye, har med unntak av to år krympet sammenhengende helt siden 1960-tallet.
  • Isavhengige arter som sel, isbjørn og ismåke har fått store problemer som følge av oppvarmingen. Bestanden av polarlomvi er halvert de siste 20 årene.
  • I stedet har sørlige arter som makrell, blåskjell og kortnebbgås begynt å slå seg til i Svalbard-området.

(Kilder: Norsk Polarinstitutt, Framsenteret, IPCC, NTB) (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen