Ny bok stiller spørsmål ved etterretningssamarbeid
Boken, som er ført i pennen av NRK-journalisten Bård Wormdal, beskriver i detalj det tette etterretningssamarbeidet med amerikanerne siden 1950-tallet, blant annet om Globus II-radaren i Vardø og Vetan-anlegget i Fauske.
Forsikringer
Norske myndigheter har i alle år fastholdt at lytte- og radarstasjonene utelukkende tjener norske interesser og at USA ikke får tilgang til noe som ikke først er analysert og bearbeidet av norsk etterretning.
Karstad-utvalget, som på oppdrag av Forsvarsministeren vurderte etterretningstjenestens organisasjon og virksomhet, understreket i 1990 at dette i alle år hadde vært en grunnleggende forutsetning for samarbeidet.
Flere norske statsråder har kommet med tilsvarende forsikringer fra Stortingets talerstol, blant dem Dag Jostein Fjærvoll (KrF) i 1998.
– All utveksling av data er underlagt norsk kontroll. Det er kun norsk personell som har adgang til data i såkalt sann tid, det vil si direkte overføring online, sa han.
Fjærvolls etterfølger Eldbjørg Løwer (V) og tidligere utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) kom med tilsvarende forsikringer i Stortinget.
Har ikke kapasitet
Wormdal, som har intervjuet en rekke tidligere ansatte i Etterretningstjenesten og gjort dypdykk i amerikanske arkiver, konkluderer med det motsatte.
Han viser også til enkeltepisoder som med tydelighet viser at USA mottar rådata direkte fra norske installasjoner.
Norsk etterretning har heller ikke kapasitet til å analysere all informasjon fra satellittovervåkingen som de norske anleggene i dag er en del av, konkluderer Wormdal, som stiller spørsmål ved påstanden etterretningssjef Kjell Grandhagens kommer med i en video som ligger ute på Forsvarets hjemmeside.
– Etterretningstjenesten har bare én oppdragsgiver, og det er norske myndigheter. Alt vi gjør skal tjene norske interesser, og norske interesser alene, sier Grandhagen i videoen.
Rakettskjold og romkrig
I hvor stor grad er etterretningsvirksomheten i Nord-Norge under demokratisk norsk kontroll, spør Wormdal.
Han mener stasjonene i Finmark helt åpenbart vil være viktige brikker i en eventuell amerikansk angrepskrig mot Russland, og han viser også til at en rekke forskere har koblet Globus II-radaren i Vardø til USAs planlagte rakettskjold og mulig krigføring i verdensrommet.
Ørnhøi bekrefter i boken at EOS-utvalget ikke har forutsetning for å bedømme dette siden det er prisgitt informasjonen Etterretningstjenesten gir dem og ikke har mandat til å foreta undersøkelser i utlandet.
– Det blir som å etterforske politivold og kun snakke med politimennene som er mistenkt, mener Wormdal. (©NTB)