Coop-sjef Geir Inge Stokke.

Foto

Foto: Coop. 

– Norgesgruppen passet best

Publisert: 5. mars 2015 kl 10.24
Oppdatert: 5. mars 2015 kl 10.29

– Nå har vi jobbet med Ica siden i fjor sommer, så det er godt å få en avklaring, sier konstituert Coop-sjef Geir Inge Stokke til Handelsbladet etter at det ble klart at Coop nå kjøper Ica.

– Hva betyr dette for Coop?

– Jeg tror dette er en unik mulighet for Coop. Dette vil gi oss økt innkjøpsmakt, som igjen vil bety tøffere priskonkurranse ute i butikkene. Oppkjøpet gjør også at vi vil være godt til stede i alle deler av landet.

– Hvor mye betyr økt volum i denne sammenheng?

– Det norske dagligvaremarkedet er ganske atypisk i forhold til resten av verden når det gjelder innkjøpspriser. Jeg vet ikke om noen andre markeder der kjedenes innkjøpspriser varierer så mye fra den som har de beste betingelsene til den som har de dårligste. Her betyr volum veldig mye, og jo høyere volum dess større innkjøpsmakt.

– Er hele butikk-kabalen lagt, med hensyn til omprofileringer til ulike kjeder?

– Nei, vi har ikke hele planen klar. Vi har begynt planleggingsarbeidet, men kommer til å bruke den tiden som er nødvendig for å få alt på plass.

Saken fortsetter under annonsen

– Butikkene som avhendes går til Bunnpris og Norgesgruppen. Har det vært et poeng at Rema 1000 ikke skal få flere butikker?

– Nei. Utgangspunktet vårt var at vi måtte selge mange ulike typer butikker, altså nærbutikker, lavpris og supermarkeder, og det var naturlig å starte hos en gruppering som hadde alle formater. Vi hadde derfor på et tidlig stadium samtaler med Norgesgruppen, noe som førte til en opsjonsavtale. Etter hvert som vi jobbet med dem, ble det klart at Bunnpris ville være en god kandidat til å overta butikkene som ikke passet eller ikke kunne overtas av Norgesgruppen.

– Men det er vel et poeng at når Rema 1000 ikke får påfyll av nye butikker, så bidrar det til å trygge Coops posisjon som nummer to i det norske dagligvaremarkedet?

– Det er selvfølgelig viktig å for oss å være nummer to, men hovedpoenget for oss var å løse et salg på best mulig måte.

– Hvilken markedsandel vil Coop få når alt er klart?

– Vi ender på noe over 30 prosent.

– Og de nye kreftene skal dere bruke på å gjøre Coop Extra billigst?

Saken fortsetter under annonsen

– Vår målsetting er at Coop Extra og Obs skal ha de laveste dagligvareprisene i Norge, det er ingen hemmelighet. Men dette får betydning for alle kjedene i Coop. Det er tøff konkurranse i det norske dagligvaremarkedet, og vi må slåss beinhardt hver eneste dag om vi skal lykkes.

Les Ukeavisen Ledelses ferske analyse av hvilke utfordringer nytilsatt Coop-sjef Geir Inge Stokke står overfor her.