Norge er deltidsverstinger

Publisert: 29. mai 2015 kl 09.30
Oppdatert: 29. mai 2015 kl 09.30

Tilstandsrapporten Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) la frem torsdag viser at nordmenn generelt synes de har et godt arbeidsmiljø og trives i jobben.

Til tross for dette er det utfordringer å ta tak i, skriver Dagsavisen. Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson la frem rapporten, og fokuserte blant annet på dårlig arbeidsmiljø i pleie- og omsorgssektoren, utfordringer med sikkerhet på arbeidsplassen og forebygging og behandling av arbeidere med psykiske plager.

I tillegg jobber svært mange deltid. 28 prosent jobber deltid i Norge, et langt høyere tall enn våre nabolang og Europa generelt. STAMI-direktør Pål Molander sier til Dagsavisen at mange familier ønsker deltid for å gjøre hverdagen smidig, men at dette er langt fra hele sannheten.

En fersk FAFO-rapport viser at ufrivillig deltid er et stort problem, også i staten. Tre statlige bedrifter er undersøkt, på oppdrag fra LO Stat. Der kommer det frem at 77 prosent av de ansatte i Vinmonopolet jobber deltid. 62 prosent av dem vil ha en større stilling.

– Dette har vært et problem i mange år. Vi opplever ikke at ledelsen tar i bruk de virkemidlene den har til rådighet. Det virker som om man har bestemt seg for at Vinmonopolet ikke kan driftes på noen annen måte enn gjennom ufrivillig deltid. Dermed er det heller ikke noe engasjement å spore for å gjøre noe med situasjonen, sier Helge Storvik i Funksjonærklubben, som organiserer 1 100 av de 1 800 ansatte i Vinmonopolet til avisen.

Saken fortsetter under annonsen