Norge 2015: Flyktningkrise, terrorfrykt og oljenedtur
Januar
7. januar: Prisen på nordsjøolje faller under 50 dollar fatet for første gang siden mai 2009.
10. januar: Ekstremværet Nina herjer deler av landet med den sterkeste orkanen på over 20 år.
14. januar: Stortingshøring om korrupsjonspåstandene i Vimpelcom, deleid av Telenor, gir ingen svar. Næringsminister Monica Mæland og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har i forkant mottatt anonyme varslerbrev, men det blir ikke gjort kjent før senere.
16. januar: Sadi Bugingo (49) fra Rwanda dømmes i Borgarting lagmannsrett til 21 års fengsel for medvirkning til drap på 2.000 mennesker under folkemordet i hjemlandet i 1994.
20. januar: Regjeringen trekker ny grense for iskanten og beskyldes for brudd på samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, der det slås fast at områder nær iskanten skal skånes for oljevirksomhet.
24. januar: Prinsesse Astrid fru Ferners mann gjennom 54 år, Johan Martin Ferner (87), sovner stille inn på Rikshospitalet.
25. januar: Mulla Krekar løslates etter å ha sonet ferdig dommen for trusler. Han motsetter seg kraftig at han skal bosettes på Kyrksæterøra i Hemne kommune etter endt soning. I mars opphever Borgarting lagmannsrett politiets vedtak.
29. januar: Kokken Ørjan Johannessen vinner gull i Bocuse d'Or.
Februar
2. februar: Skjeggestadbrua på E18 i Holmestrand kollapser etter at grunnen rundt bruas fundament sklir ut. Ingen personer kommer til skade, men restene av brua må sprenges vekk, og E18 er stengt i over fire måneder.
4. februar: Regjeringen, Venstre og KrF vraker FN-kvotene og kobler seg tettere til EU ved å love utslippsreduksjoner på 40 prosent fram til 2030.
5. februar: Senterpartiet snur og punkterer regjeringens forslag om nasjonalt tiggerforbud. Høyre og Frp var avhengige av Sps støtte for å få flertall i Stortinget.
6. februar: Justisminister Anders Anundsen (Frp) blir grillet på Stortinget om økning i tvangsutsendelser av asylbarn. Regjeringen inngår i april avtale med støttepartiene om at lengeværende asylbarn som ble sendt ut etter 1. juli 2014, får vurdert saken sin på ny.
7. februar: Rundt 50.000 personer mister strømmen når ekstremværet Ole feier inn, med nye vindrekorder i Nordland og Troms.
13. februar: Mulla Krekar anmeldes for nye trusler mot en kurder han har truet før. Etter et intervju på NRK 25. februar blir han siktet og i oktober dømt i Oslo tingrett til ett og et halvt års fengsel.
21. februar: Det vekker internasjonal oppmerksomhet da godt over 1.300 møter opp for å slå ring rundt synagogen i Oslo i kampen mot jødehat og antisemittisme
25. februar: For første gang får Frp under 10 prosents oppslutning på partibarometeret i Dagens Næringsliv. Samtidig får Arbeiderpartiet rekordhøye 43,4 prosent.
Ekstremværet Nina på vei inn fra Nordsjøen til Øygarden i januar. I Bergensområdet blåste det opp til 46 meter per sekund, og spiret på Rosenkrantztårnet gikk i bakken, mer enn 10 meter langt og 350 kilo tungt. (Foto: NTB scanpix).
Mars
3. mars: Thorbjørn Jagland vrakes som leder av Nobelkomiteen, til fordel for Kaci Kullmann Five.
4. mars: Norwegian permitterer 800 kabinansatte mens 720 piloter er i streik. Streiken varer i 11 dager og over 150.000 passasjerer rammes, før partene kommer til enighet 10. mars.
6. mars: En seksbarnsmor blir frifunnet i Drammen tingrett for overlagt drap på ektemannen Per Gunnar Asheim i Tranby i Lier, men blir dømt for grov mishandling av mann og barn. I ankesaken i november blir hun dømt til 21 års fengsel for overlagt drap.
25. mars: Oslo tingrett idømmer Arfan Bhatti 10 måneders fengsel for familievold etter at han skal ha slått barna sine mens de skulle lese fra Koranen. Bhatti anker dommen helt til Høyesterett uten å få medhold og starter soningen 15. august.
26. mars: LO og NHO enes i lønnsoppgjøret. Lavtlønnede får 1,75 kroner mer i timen, mens det blir nulltillegg for alle andre.
27. mars: Etter fem måneders fravær fra søkelyset stiller miljøaktivist og lege Gunhild Stordalen opp på Skavlan og forteller om sin livstruende sykdom. Hotellkongen Petter Stordalens kone hylles for åpenheten.
En norsk politikvinne sammen med en gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen i november. (Foto: NTB scanpix).
April
9. april: Det markeres over hele landet at det er 75 år siden krigsutbruddet i Norge.
10. april: NAV-sjef Joakim Lystad får sparken, blant annet på grunn av datatrøbbel og kostnadsoverskridelser.
18. april: Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin mellomlander på Svalbard, til tross for at han er nektet opphold på norsk territorium. Ekspertene kaller det bevisst provokasjon, mens Russland mener Norges reaksjon er absurd.
20. april: Regjeringen varsler at Norge sender sivilt skip for å avhjelpe problemene med flyktningbåtene i Middelhavet, ti måneder etter at Italia ba om hjelp. Regjeringen får kritikk for avventende holdning og for at skipet ikke skal være på plass før 1. august.
Mai
6. mai: Kim Andreas Kristiansen (24) dømmes i Sør-Gudbrandsdal tingrett til 17 års fengsel for å ha drept sin stefar Bjarte Hansen og partert liket natt til 14. august 2014. Eidsivating lagmannsrett forkastet i desember anken og opprettholdt dommen.
6. mai: En barnehageansatt i Tromsø pågripes og siktes for overgrep, bare timer etter at politiet får bekymringsmelding fra foreldre. Tiltalen omfatter etter hvert 17 barn, der mannen tilstår overgrep mot 15 av barna. Aktor i saken vil ha sju års forvaring for tiltalte.
12. mai: Thomas Müller dømmes i Gulating lagmannsrett til 21 års fengsel for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter på kona Agnes Elisabeth Müller. Dommen blir rettskraftig da Høyesterett i desember forkaster anken til Müller.
22. mai: Fem personer dømmes i babyovergrepssaken i Drammen tingrett i det som karakteriseres som noe av det groveste i norsk rettshistorie. Tre av dem får forvaringsdommer fra 6,5 til 11 år.
Partileder i KrF Knut Arild Hareide (t.v.), partileder i Venstre Trine Skei Grande, statsminister og partileder i Høyre Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen (Frp) og partileder i Frp Siv Jensen har hatt noen alvorsprater i 2015. (Foto: NTB scanpix).
Juni
8. juni: En terrorsiktet norsk 18-åring blir pågrepet i Göteborg, angivelig på vei til Syria for å krige for IS. Samme dag gjennomfører PST en husransaking hjemme hos filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen, som har filmet 18-åringen i forbindelse med en dokumentar om islamister. Rolfsen tar saken til Høyesterett, som i november beslutter at PST ikke får tilgang til materialet.
10. juni: Etter at Frp og deretter SV trekker seg fra forhandlingene, blir stortingspartiene enige om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre åra.
12. juni: Statoil kunngjør ytterligere 2.000 stillingskutt. Mer enn 21.000 jobber i bransjen er borte i løpet av årets første seks måneder.
26. juni: Den 15 år gamle jenta som drepte miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund i 2014 blir det første barnet i Norge som dømmes til forvaring. Dommen på ni års forvaring med seks års prøvetid for overlagt drap blir anket på stedet.
26. juni: Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland trekker seg fra stillingen dagen etter at det er satt fram knusende kritikk mot politiets håndtering av Monika-saken. Da Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i 2011 konkluderte politiet med selvmord, men etter varsling og ny etterforskning er hennes eks-stefar siktet for drap på jenta. I desember innstiller politiet på tiltale mot eks-stefaren.
Juli
7. juli: Thorleif Enger, tidligere konsernsjef i Yara, blir i Oslo tingrett dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon i Libya og India. Han anker dommen
10. juli: Ny DNA-teknologi bidrar til at en 38-åring siktes for drapet på Kristin Juel Johannessen (12), som ble kvalt i 1999. Mannen ble i 2001 dømt til tolv års fengsel for drapet, men anket og ble frikjent i 2002.
27. juli: Dagens Næringsliv fjerner artikler etter anklager om plagiat. En gjennomgang avdekker sitatjuks og plagiat i 40 artikler av journalist Daniel Butenschøn fra de siste åtte årene.
31. juli: Politiet bekrefter at islamisten Arfan Bhatti er pågrepet og siktet for vold mot en kvinne. Den fornærmede kvinnen sier Bhatti kastet henne mot en seng, men hun endrer forklaring til at hun snublet i Bhattis føtter. Bhatti sitter varetektsfengslet i to uker.
Etter bare én låt rev superstjernen Justin Bieber av seg mikrofonen og gikk av scenen på Chateau Neuf i Oslo. Mange hundre gråtende jenter sto igjen himmelfalne og forbannet. (Foto: NTB scanpix).
August
5. august: En Nokas-vekter varsler politiet om natta og sier han er skutt i brystet på universitetsområdet på Blindern. Etter kriseberedskap og bombealarm tilstår vekteren at han selv avfyrte skuddene og plasserte ut en bombelignende gjenstand.
6. august: Rekordstort antall påmeldte til første AUF-leir på Utøya etter 2011.
8. august: En latvisk Air Baltic-kaptein og tre besetningsmedlemmer pågripes på Gardermoen med promille på opptil 1,35 like før de skal fly til Kreta. Alle blir dømt, flykapteinen til fengsel i ti måneder.
15. august: Siv Jensen (Frp) åpner valgkampen med å be kommunene si nei til Syria-flyktninger. Hun får støtte, men også mye motbør, og mange slutter seg til støttegrupper for flyktninger på sosiale medier.
17. august: Nokas-dømte Metkel Betew pågripes og siktes for grove narkotikaforbrytelser i storaksjonen «Operasjon Sult» i Oslo, under ett år etter at han ble løslatt på prøve. Siktelsen utvides senere til ransplanlegging og forbund om å begå drap.
18. august: Nyheten om kronprinsfamiliens ferie på luksusyacht utløser debatt og krav om åpenhet rundt hvem som betalte for de kongelige. Kronprinsparet nekter å si mer enn at de besøkte en venn.
September
4. september: Flyktningstrømmen til Norge medfører at Utlendingsdirektoratet (UDI) må bruke hoteller til innkvartering. I september kommer det 4.900 asylsøkere, mer enn dobbelt så mange som i august.
14. september: Etter valget mister de borgerlige partiene makten i storbyene, Tromsø, Bergen og Oslo. Miljøpartiet de Grønne går mest fram, med 4,2 prosent av alle stemmene, mens Fremskrittspartiet går mest tilbake med 9,5 prosents oppslutning.
16. september: Den første av fire menn med tilknytning til Lyngdal i Vest-Agder pågripes og siktes i forbindelse med drapet på 20 år gamle Tina Jørgensen, som ble funnet drept i 26. oktober 2000. Ved utgang av året er saken fremdeles under etterforskning.
18. september: Farenivået økes til rødt ved fjellpartiet Mannen og alle beboere i området evakueres. Etter tre dager reduseres rasfaren til gult.
18. september: Politiet sikter ordfører Trude Drevland (H) i Bergen for grov korrupsjon i forbindelse med «cruise-saken». Drevland har fått mye kritikk etter at det i juni kom ut at cruisereder Torstein Hagen fløy henne i privatfly til Venezia for å døpe et skip.
22. september: Resultatet av kirkevalget viser at det blir flertall i det nye Kirkemøtet for vigsel av homofile. Åpen folkekirkes mobilisering har ført til en rekordstor valgdeltakelse med 16,7 prosent.
23. september: Norges Bank overrasker ved å kutte styringsrenta til 0,75 prosent fra et allerede historisk lavt nivå. Nivået holder seg ut året.
Oktober
1. oktober: Politiet bekrefter at mer enn 500 flyktninger har kommet over grensa fra Russland til Norge hittil i år. Tallet tidobles på to måneder og UD legger ut advarsler på sosiale medier mot å komme til Norge.
10. oktober: Nobelkomiteen kunngjør at Den tunisiske dialogkvartetten får Nobels fredspris.
26. oktober: Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen blir i Gulating lagmannsrett dømt til ni års fengsel i Norges største innsidesak.
27. oktober: Jon Fosse får Nordisk råds litteraturpris for 2015 for trilogien Andvake, Olavs draumar og Kveldsvævd
29. oktober: Popidolet Justin Bieber blir irritert på fansen og går av scenen i Oslo etter én sang, setter seg på privatjet og reiser ut av landet.
30. oktober: Næringsminister Monica Mæland (H) avsetter Telenors styreleder Svein Aaser fordi hun ikke lenger har tillit til ham. Bakgrunnen er at statsråden har fått ny informasjon om Vimpelcom-saken som hun mener både hun og Stortinget burde fått tidligere.
«Det grønne skiftet» ble årets nyord, og talsperson Rasmus Hansson og førstekandidat i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg kunne juble på valgvaken til Miljøpartiet de Grønne. (Foto: NTB scanpix).
November
2. november: Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas innrømmer å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i Stortingets kontrollhøring 14. januar. En uke etter slutter Baksaas som konsulent for Telenor med umiddelbar virkning.
4. november: Tidligere konsernsjef i Vimpelcom, Jo Lunder, pågripes av Økokrim og siktes for korrupsjon knyttet til selskapet.
12. november: Mulla Krekar pågripes i fengsel, siktet i Italia for terrorplanlegging med tilknytning til Den islamske staten (IS). Ifølge utskrifter av avlyttede samtaler skal han ha ytret ønske om å få sprengt en bombe utenfor fengslet han soner i, brenne en norsk ambassade og sette fyr på Stortinget.
16. november: Den midlertidige bevæpningen av politiet opprettholdes på grunn av trusselbildet etter terrorangrepene i Paris 13. november. Bevæpningen forlenges igjen 9. desember, med ytterligere åtte uker.
19. november: Stortinget sier ja til flere innstramminger i utlendingsloven etter at regjeringen ba om hastebehandling. Lovendringene trer i kraft allerede dagen etter. 16. desember følger Høyre, Ap, Frp, KrF, Sp og Venstre opp med en seks sider lang avtale med 64 punkter om hvordan integrering av asylsøkere og flyktninger skal skje.
23. november: Regjeringen og støttepartiene kommer langt på overtid til enighet i budsjettforhandlingene, der H og Frp motvillig går med på flere grønne skatter og mer til internasjonal bistand for å få avtalen med Venstre og KrF i havn.
24. november: Anneke von der Lippe får Norges første Emmy-pris for sin innsats i NRK-serien «Øyevitne».
26. november: Norge innfører skjerpet grensekontroll for å bremse tilstrømmingen av flyktninger og asylsøkere. Antallet som kommer til landet, faller kraftig ukene etter.
30. november: Frp går fram på samtlige av de ni nasjonale meningsmålingene i november og øker oppslutningen med en tredel. Alle de andre partiene på Stortinget taper oppslutning.
Gunhild Stordalen (t h) får hyllest for sin åpenhet på forsommeren, mens kronprinsparet (tv) noen måneder senere får kritikk for sin mangel på åpenhet. (Foto: NTB scanpix).
Desember
5. desember: Ekstremværet Synne raser over Rogaland og Agder-fylkene. Store nedbørsmengder fører til flom som tar med seg bygninger og ødelegger bruer og veier.
8. desember: Prisen på et fat nordsjøolje vipper for første gang dette året under 40 dollar, men kryper så vidt over 40 dollar igjen før børsen stenger. Det er den laveste prisen på seks år.
10. desember: Nobelprisen deles ut til Den tunisiske dialogkvartetten.
11. desember: Sjefen for Den Jyske Opera i Danmark, irske Annilese Miskimmon (42), ansettes som ny operasjef i Oslo. Karl-Heinz Steffens ansettes som ny musikksjef.
14. desember: Spesialenheten for politisaker har overfor Riksadvokaten innstilt på at den tidligere polititoppen Eirik Jensen tiltales for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikasmugling sammen med Gjermund Cappelen.
15. desember: Statoil tilbyr for første gang sluttpakker til alle ansatte. Mer enn 27.000 stillinger i bransjen er vedtatt kuttet.
16. desember: Nominasjonskomiteen i Telenor ønsker Gunn Wærsted (60) som ny styreleder og innstiller henne.
16. desember: Statsminister Erna Solberg (H) gjør store endringer i regjeringen, med fire nye statsråder og tre som får nye oppgaver, inkludert ny ministerpost for innvandring og integrering.
19. desember: Et stort snøskred går fra Sukkertoppen ved Longyearbyen på Svalbard. Atle Husby (42) dør i selve skredet. Nikoline Røkenes (2) dør dagen etter på sykehus.
25. desember: Tidligere kulturminister Turid Birkeland dør, 53 år gammel.
29. desember: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) legger fram et høringsforslag om innstramming av asylpolitikken i Norge.