Oslo er i rivende utvikling, her representert ved Barcode-rekken i Bjørvika, som våre nordiske kolleger og alle andre storbyer. Nordisk Råd ønsker nå at nordiske byutviklingsløsninger blir internasjonal eksportvare.   

Foto

Flickr

Norden vil lede an i byutviklingen

Publisert: 4. mai 2015 kl 10.32
Oppdatert: 4. mai 2015 kl 10.32

Carsten Hansen er formann for Nordisk Ministerråd i 2015. Han mener vi har stor politisk interesse av at de voksende byene blir gode å leve i.

Den nordiske by-modell

Nylig gjennomførte Nordisk Råd konferansen Nordic Built Cities og samarbeid med Danmarks Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter og Erhvervsstyrelsen en bykonferanse i København med over 200 deltakere, tre nordiske statsråder. Ved siden av å komme opp med nye, innovative og smarte løsninger på de utfordringene vi står overfor når byene vokser, ønsker politikerne også å bygge opp under en ny nordisk eksportindustri. Det er Nordic Innovation, Nordisk Råds Fou-avdeling, og Nordisk Ministerråd som i samarbeid gjennomfører satsingen, som skal pågå i årene 2015-2017. For å få frem de beste produktene inviteres til en konkurranse hvor hovedformålet er å utvikle smarte, attraktive og bæredyktige løsninger til byrom i Norden. I tillegg kommer et tilbud som internasjonal markedsføring av de produktene og løsningene som blir satt i produksjon.

-Vi har en sterk økonomisk interesse i å selge innovative produkter og løsninger til de voksende byer, sier minister Hansen.

Tre deler

Konkurransen er delt i tre. I den første delen fra mars 2015 til juni 2015 konkurrerer nordiske byer, kommuner og private fra hele Norden om å bli blant de opp til åtte byrum som skal danne utgangspunktet for konkurransen. 

I den anden del av konkurransen (august 2015 til desember 2015) inviteres hele den nordiske byggebransjen og relaterte næringer til å sende inn forslag til løsningskonsepter for de utvalgte byrommene. For hvert av de disse byrommene velger en lokal jury maksimum fire finalister, som går videre i konkurransen.

Saken fortsetter under annonsen

I den tredje del av konkurransen (desember 2015 til mai 2016) utarbeider finalistene i nært samarbeide med eierne av de utvalgte byrommene deres endelige byromkonsepter. Det er en vinner per byrom, som får muligheten til å realisere sin løsning. En uavhengig jury av nordiske og internasjonale  eksperter plukker ut en samlet nordisk vinner til hovedpremien på 1,2 millioner NOK.

Nordic Built Cities skal også være en del av et større nordisk fremstøt frem mod COP21 i Paris i desember under overskriften "New Nordic Climate Solutions" 2.

I forbindelse med satsingen har Nordic Built Cities kommet opp med en manifest, slik Nordisk Råd i sin tid laget et manifest for Ny Nordisk mat, som siden har blitt en kommersiell suksess for utviklingen av et en helt ny matsatsing i Norden. I manifestet står det blant annet at:

  • Vi forplikter oss til å gjennomføre de nødvendige tiltak for å levere konkurransedyktige konsepter for et bærekraftig bygningsmiljø som er til gagn for brukere, byggsektoren, vår egen region og verden.
  • Utfordrer grensene for bærekraftig ytelse, som et resultat av vår innovative tankegang og vårt høye kunnskapsnivå
  • Forener urbant liv med naturens kvaliteter
  • Oppnår nullutslipp gjennom sin livssyklus
  • Er funksjonelt, smart og estetisk tiltalende, med utgangspunkt i det beste i den nordiske designtradisjone
  • Er robust, slitesterkt, fleksibelt og tidløst – bygd for å vare
  • Gjør bruk av lokale ressurser og er tilpasset lokale forhold
  • Produseres og vedlikeholdes ved hjelp av partnerskap basert på transparent samarbeid på tvers av grenser og fagdisipliner
  • Anvender konsepter som er skalerbare og brukes globalt
  • Er til gagn for folk, næringsliv og miljø