Norden samler militære krefter

Publisert: 10. april 2015 kl 10.07
Oppdatert: 10. april 2015 kl 10.58

Forsvarsministrene i Norge, Sverige, Danmark, Finland og utenriksministeren på Island har sammen skrevet en kronikk i Aftenposten fredag der de forteller om et utvidet nordisk militært samarbeid.

Teksten – som har form av en erklæring – er et direkte svar på aggressiv russisk opptreden i de nordiske landenes nærområder. Teksten trekker også inn utvidet samarbeid med de baltiske landene, skriver Aftenposten.

– Vil oppfattes som aggressivitet

Det nordiske samarbeidet skal bestå av flere felles øvelser, felles industrisamarbeid også i forsvarssammenheng, felles utveksling av etterretningskunnskap og felles bearbeiding av cyber-materiale.

Forsvarsekspert og professor Janne Haaland Matlary fastslår at budskapet innebærer en felles avskrekking. Og at samarbeidet som beskrives er så langt man kan trekke ikke-NATO landene Sverige og Finland inn i et fellesskap, uten at det handler om et NATO-medlemskap.

– For Sverige og Finlands del ligner dette på forberedelser til NATO-medlemskap, sier hun.

Haaland Matlary, som sitter i forsvarsminister Ine Eriksen Søreides (H) ekspertgruppe som skal se på Forsvarets forutsetninger for å kunne løse sine mest krevende oppgaver, konstaterer overfor Aftenposten at Russland vil oppfatte budskapet fra de nordiske statsrådene som aggressivitet.

– Man må regne med negative reaksjoner fra russisk side, uten at dette bør tillegges vekt, sier Haaland Matlary.

– Tillitsbrudd

Utenriksminister Børge Brende (H) mener Russland har brutt grunnleggende internasjonale regler gjennom sin framferd den siste tiden.

– Påskuddene fra russisk side for å legitimere anneksjonen av Krim har vært mange, men forblir kun påskudd og unnvikelser. Slik har Russlands brudd på folkeretten også brutt ned vår grunnleggende tillit, skriver Brende i en kronikk i VG fredag.

Han fortsetter med å slå fast at Norge ønsker et godt og konstruktivt samarbeid med nabolandet.

– Tiden er imidlertid ikke inne for å vende tilbake til et «normalt» bilateralt forhold til dagens Russland. Da må Russland først endre sin politikk, mener utenriksministeren. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen