NHO og LO med tiltak for å få flere i arbeid

Publisert: 10. desember 2015 kl 09.41
Oppdatert: 10. desember 2015 kl 09.41

– Arbeid er den beste måten å bli integrert på. Skal flyktninger med varig opphold komme raskt ut i jobb, må vi tenke annerledes. NHO og LO foreslår derfor at det innføres en generell ordning med arbeidspraksis med lønnstilskudd, skriver NHO på sine hjemmesider.

Sammen med LO vil de at bedriftene som deltar skal følge vilkårene i tariffavtalen og at de kan motta et lønnstilskudd for hver person i ordningen.

– Kombinasjonen av økende arbeidsledighet og asyltilstrømmingen gjør situasjonen særlig krevende. Vi tror et lønnstilskudd vil gjøre det lettere for flere grupper av arbeidssøkere, som for eksempel unge, arbeidsledige og de som har fått varig opphold, i å komme i arbeid. Et slikt tilskudd vil også gjøre det enklere for arbeidsgivere å tilby arbeid til flere. Vårt velferdssystem er avhengig av at flest mulig kan forsørge seg selv. Det er også det beste for den enkelte, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

Det foreslås at NAV har hovedansvaret for å administrere tiltaket, i samarbeid med attføringsbedriftene- og bemanningsbedriftene, og skal blant annet:

  • godkjenne bedrifter
  • følge opp ansettelser
  • organisere ordningen fylkesvis 

Bedriftene som deltar skal følge vilkår i relevant tariffavtale og vil motta et lønnstilskudd på f.eks 75 kr per time for hver person i ordningen.

Det skal stilles krav om samarbeid mellom arbeidsgiver, arbeidstager og myndigheter for relevant språkopplæring, fagopplæring eller annen opplæring. Annen støtte, som for eksempel bostøtte må samordnes med arbeidsinntekt. 

Saken fortsetter under annonsen

Gerd Kristiansen og Kristin Skogen Lund understreker at forslaget skal gjelde alle grupper som har et bistandsbehov, og ikke øremerkes flyktninger. – Vi er opptatt av at det i første omgang er unge under 30 år som prioriteres i dette til taket. Det er viktig med størst mulig integrering i arbeidsmarkedet bl.a. for å hindre at det grå og svarte arbeidsmarkedet vokser, sier de.