NHO krever milliardløft

Publisert: 6. januar 2015 kl 08.26
Oppdatert: 6. januar 2015 kl 11.20

I dagens Aftenposten krever Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) et kraftløft på samferdselsfeltet. De krever at det i en 20-årsperiode skal brukes 45 prosent mer på samferdsel enn i dag, og at den årlige samferdselsregningen vil bli på 55 milliarder kroner. Summen blir dermed rundt 1100 milliarder kroner. 

– Målet må være å ta igjen mesteparten av etterslepet på vedlikehold i løpet av neste Nasjonal Transportplan-periode, det vil si perioden 2018 til 2027, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund til Aftenposten. 

Kaller samferdsel viktige brikker

På NHOs årskonferanse skal NHO legge fram "sju brikker" i byggesettet som skal bygge Norge i 2040. Fem av de sju brikkene handler for NHO om samferdsel. 

– Samferdsel er som et nav for hele økonomien og samfunnet. Dessverre henger Norge veldig langt etter på samferdsel, og dette går mange tiår tilbake. Da er det ganske mye som skal til for å komme opp på et godt nivå, når vi samtidig har Europas sterkeste befolkningsvekst og en krevende geografi der folk bor spredt, sier Lund til avisen. 

NHO ser for seg at pengene skal tas fra offentlig forbruk, og vris over i retning av offentlige investeringer. 

– Vi mener det er mye å hente på å drive Norge mer effektivt, men det blir feil av meg å liste opp dette, fordi det ikke er NHOs jobb å styre Norge. Jeg synes ikke det blir riktig å vri denne tematikken inn på det nå, sier Lund. 

Saken fortsetter under annonsen

Vil ha bompenger og køprising

Lund fastslår at upopulære tiltak som bompenger og køprising ses som en fornuftig del av den samferdselssatsningen organisasjonen ønsker seg. Samtidig ønsker Lund seg et sterkt forbedret kollektivtilbud. 

–  Det er både nødvendig og viktig å begrense bilbruken. Det er ikke plass til at alle kan kjøre rundt i sin egen bil, men dette må kobles opp mot sterkt forbedret kollektivtransport, sier NHO-direktøren.