Nedgangen i Asia bremset, Tokyo på vei opp
Det fortsatte fallet i Kina tirsdag formiddag følger den voldsomme nedgangen mandag som ga røde tall på børser verden over.
Shanghai-børsen var ned 6,4 prosent tirsdag morgen, men nedgangen stanset etter hvert opp og var midt på dagen på 4,33 prosent.
Også Composite-indeksen på Kinas nest største børs, Shenzhen-børsen, startet med nedtur og falt nær 7 prosent, mens CS1300-indeksen var ned 6,3 prosent. Men også her bremset nedgangen opp etter hvert.
Som i Tokyo vendte Hongkong-børsens Hang Seng-indeks opp utover formiddagen etter en mindre nedgang på morgenen.
Voldsomt fall
Nedgangen skjer etter at Shanghai-børsen endte ned 8,49 prosent mandag, noe som er det største fallet siden 2007. Det voldsomme fallet og bekymringen for den kinesiske økonomien ga blodrøde tall på børsene verden over samme dag.
Den amerikanske industriindeksen Dow Jones endte ned 3,55 prosent, mens aksjemarkedene i Frankfurt og Paris hadde en nedgang på rundt 5 prosent.
– Markeder verden rundt er i en slags ond sirkel nå, sier analytiker Gui Haomin fra Shenwan Hongyuan til nyhetsbyrået AFP, og spår at de kinesiske aksjene vil fortsette å falle i nærmeste framtid.
Snudde i Tokyo
Snuoperasjonen på Tokyo-børsen skyldtes at investorene benyttet anledningen til å kjøpe mens aksjekursene var lave.
David McDonald i Credit Suisse sier at markedet har sett på verdensøkonomien på nytt og funnet ut at tilstanden slett ikke er så verst, trass frykten i helgen for at problemene i Kina kunne trekke verden ned.
– Bunnlinjen er at det fortsatt ikke er så verst her i verden, sier han.
Før investorene begynte å kjøpe i stedet for å selge, hadde Nikkei-225-indeksen, som falt til det laveste nivået på seks måneder mandag, en ny nedgang på rundt 4 prosent da handelen startet.
Sydney-børsen åpnet 1,41 prosent lavere enn dagen i forveien, men både her og i Seoul var børsutviklingen også positiv ut på morgenen.
Aksjemarkedet i Kina hadde steget 150 prosent i løpet av 12 måneder før det kollapset i midten av juni.
Frykten for at Kina – Asias største økonomi – vokser saktere enn tidligere antatt har påvirket markedene etter at den kinesiske sentralbanken lot valutaen svekkes 11. august, et trekk som anses som et forsøk på å øke eksporten. (©NTB)