Nav-tillitsvalgte etterlyser sykefraværsavtale

Publisert: 6. januar 2015 kl 07.48
Oppdatert: 6. januar 2015 kl 11.22

Dagens Næringsliv skriver i dag at Nav ikke har fått på plass en sentral avtale om å redusere sykefraværet. Leder for Unio i Nav, Perly Paulsen, mener dette ikke er godt nok for organisasjonen som har ansvaret for oppfølgingen av alle andre bedrifters avtaler om inkluderende arbeidsliv, som blant annet skal bekjempe det høye sykefraværet. 

– Flaut. Vi rydder ikke opp i eget hus, sier Paulsen til Dagens Næringsliv. 

NTL er hinderet

Paulsen understreker at hun oppfatter Norsk Tjenestemannslag som det store hinderet for å få til en IA-avtale i Nav. 

– Det er ikke klart for oss hvorfor de ikke ønsker en avtale. Jeg synes de ikke tar ansvar, sier Paulsen. 

– Nav gjør folk syke

Hos Norsk Tjenestemannslag er man ikke enige i at de er en bremsekloss for IA-arbeidet internt i NAV. Tvert imot ønsker de å flytte hele IA-arbeidet vekk fra det sentrale avtaleverket og ned på det lokale enhetsnivået. 

Saken fortsetter under annonsen

– Vi opplever at de sentralt er mer pådriver for å sette i gang tiltak som er negative for IA-arbeidet enn det som bidrar til å nå målene. Lokale avtaler kan bidra til å motvirke en del av det som kommer fra sentralt hold. Vi mener Nav gjør folk syke gjennom blant annet målstyringssystemer og detaljstyring av arbeidsoppgaver, sier leder for NTL i Nav, Hanne Nordhaug. 

Organisasjonsdirektør Inger-Johanne Stokke understreker at den siste utviklingen ikke gjør at Nav mister statusen som IA-bedrift. 

– Tidligere hadde etaten også en sentral avtale med alle fagforeningene om at hele etaten skulle være en IA-bedrift. Endringene for avtaleperioden nå er at man ikke lenger har en slik sentral avtale, men kun inngår lokale avtaler. Dette hovedsakelig fordi NTL har satt seg imot det, og det er på dette punktet uenighet mellom NTL på den ene siden og de øvrige hovedsammenslutninger og administrasjonen på den andre siden, sier hun.