Når ros ikke virker mot stress
Hvis du som er leder vil hjelpe en stresset medarbeider, skal du konsentrere deg om å forsøke å forebygge den skammen som mange stressede medarbeidere føler. Det er her du virkelig kan gjøre en forskjell.
Dette ifølge Pernille Pedersen, doktorgradsstudent ved CBS og PPclinic, som i våres skrev et innlegg om tematikken hos lederweb.dk. Temaet for doktorgradsarbeidet til Pedersen er stress og ledelse, og noe av det hun undersøker er hvordan ledere kan støtte og hjelpe medarbeidere med psykiske problemer, slik at sykefravær kan unngås.
Forvrenger krav og anerkjennelse
I artikkelen hos lederweb viser Pedersen til at skamfølelse er en del av vår dårlige samvittighet. Man kan føle seg mindreverdig, og ha angst for å ikke gjøre en god jobb og være en viktig del av fellesskapet. Går denne typen følelser langt nok, kan medarbeideren bli syk. Dette perspektivet er ikke så ukjent, men Pedersen skriver i innlegget sitt om en annen bivirkning av skam som kanskje er mindre kjent. Hun skriver at skammen, når den blir skadelig, ødelegger tillit og kommunikasjonen mellom leder og medarbeider.
Hvorfor? Fordi skammen, når det har gått så langt, forvrenger måten medarbeideren oppfatter krav og anerkjennelse på. Pedersen forklarer at en medarbeider som virkelig sliter med skam ubevisst setter opp et filter som anerkjennelse og ros fra sjefen ikke trenger igjennom. Medarbeideren kan tvert imot tro at du som leder gir ros av plikt, ikke fordi du har lyst.
Et par råd
Pedersens råd til ledere er at forsøker å skjerme medarbeidere som virkelig sliter med skam fra sin egen samvittighet. Hvis det er «prestasjonsskam» det dreier seg om, kan en leder avlaste ved å være ekstremt tydelig på å definere oppgaver og rammer, herunder når oppgaven er løst på tilfredsstillende vis. Pernille Pedersen gir følgende eksempel på hvor konkret en leder kan uttrykke seg: «Jeg vet godt at gjerne vil lage en utførlig analyse på ti sider som tar ti timer, men du må lage en analyse på to sider, og bruke to timer på det. I analysen fokuserer du på dette og dette. »
«Relasjonsskam», en annen type skam som handler om hva medarbeidere tror at andre tenker om han eller henne, krever ifølge Pedersen en litt annen fremgangsmåte. Da har medarbeideren behov for å få forståelse for bekymringene sine og bli tatt hånd om. Han eller hun trenger en leder som ser, bekrefter og bakker opp.