Når det regner ute…
Tilbake til fremtiden II (1989)
Den andre filmen i Tilbake til fremtiden-serien glemmes ofte, men denne 80-tallsklassikeren er egentlig en postmoderne perle. Store deler av handlingen foregår i bakgrunnen på den første filmen, når Marty McFly igjen reiser tilbake til sine foreldres barndom. Dermed eksisterer det to tidsreisende utgaver av Marty i 1955, og den ene av dem vet alt som kommer til å skje. Dette fører til at det enkle narrativet den første filmen følger, rakner.
Primer (2004)
Om du vil ha en tidsreisefilm som faktisk forsøker å være 100 % konsekvent, bør du oppsøke Primer. Den handler om to forsker-venner som finner opp en tidsmaskin. Mer enn å være en film, er dette en matematisk og logisk nøtt, så heller enn å føle med karakterene, bør du notere heftig, og se etter små hint som kan avsløre hva som egentlig skjer i filmen. Er de to vitenskapsmennene de du tror fra scene til scene, eller kan de pluttselig være byttet ut med fremtidsutgaver av seg selv?
Twelve Monkeys (1995)
Denne Terry Gilliam-perlen har en klassisk tidsreisehistorie i bunn: Etter at jorden ble totalt ødelagt av en pest, forsøker menneskeheten å sende en mann tilbake i tid for å stoppe det hele. Men heller enn å følge den klassiske Terminator-modellen, hvor fortiden faktisk kan endres av en helt, er dette en tragikomedie om hvor galt det kan gå når man bare vil rette opp en feil...
Brigadoon (1954)
Om du synes det er mye teknologisk babbel og for få kysse- og danse-scener i de foregående filmen, kan du heller se Brigadoon fra 1954. I denne tidsreiseklassikeren synger og danser Gene Kelly seg tilbake i tid. Eller rettere sagt: Han finner en del av fortiden som eksisterer i vår tid. På en jakttur i Skotland kommer Kelly over en landsby, som har noen underlige egenskaper: Den stiger ut fra tåka bare en dag hvert hundrede år. Hvorfor det, spør du kanskje? Hvorfor ikke, svarer vi.