Nå kommer appen som gir alle karakterer

Publisert: 1. oktober 2015 kl 10.05
Oppdatert: 2. oktober 2015 kl 13.52

Du har gitt to av fem stjerner for en app i iTunes, du har kanskje skrevet en snerkete kommentar på facebooksiden til en restaurant i nabolaget, du har gitt en kollega strålende skussmål for markedsføringskunnskapene sine på LinkedIn, og kanskje har du slaktet en selger på Finn.no for den elendig tilstanden pakken du bestilte var i da den endelig kom frem etter to uker. 

Digitaliseringen har gjort at vi stadig oftere setter rating og karakterer på varene og tjenestene vi bruker på nettet. Og det har vi gjort uten å tenke på konsekvensene, det er jo bare harmløse tilbakemeldinger som vil gjøre dem bedre i fremtiden og hindre andre fra å gjøre de samme feilene som du selv gjorde da du valgte å spise på akkurat den restauranten, tenker man gjerne. 

Men hva om noen "rater" deg? 

I november kommer appen som setter hvem som helst i stand til å opprette en brukerprofil på hvem som helst andre og deretter gir en karakter -bokstavelig talt - på karakteren deres.

Peeple blir omtalt som rating-appen Yelp for mennesker. Kommentarene som samles opp om folk her skal ikke kunne slettes, uansett hvor dårlige og falske de måtte være, og man kan heller ikke velge å ikke delta dersom noen andre allerede har lagt deg inn i systemet.

– Folk gjør mye research når de for eksempel kjøper en bil eller tar andre slike beslutninger. Hvorfor ikke gjøre samme research for alle andre aspekter i livet? sier Julia Cordray en av gründerne bak appen til Washington Post.

Finn Lützow-Holm Myrstad i Forbrukerrådet er skeptisk.

Saken fortsetter under annonsen

– Slike tjenester bryter med folks oppfatning av personvern, siden de automatisk er registrert i tjenesten og det virker som det er nærmest umulig å melde seg ut etter at noen har lagt igjen en anmeldelse. Folk har en rett til privatliv og denne tjenesten virker å bryte med grunnleggende personvernprinsipper, sier han.

Forbrukerrådet kommer til å følge appen videre.

–Vi vil snakke med våre partnerorganisasjoner i USA og se hvordan de eventuelt tenker å reagere på denne tjenesten, siden den sikkert lanseres der først. Men digitale tjenester er grenseløse og vi må anta at en slik tjeneste kan komme til Norge, sier Myrstad.

Avdelingsdirektør i Datatilsynet Kim Ellertsen ser flere utfordringer med nyvinningen.

– All den tid man ikke fritt selv velger om man vil delta, så er det juridiske utfordringer knyttet til dette, sier han.

Han mener det raskt blir et spørsmål om innholdet i appen regnes som publisert på nettet.

– Du kan selvsagt skrive dine private meninger om meg i dagboka di, men dersom du gjør dette offentlig blir det antagelig snakk om publisering. Da gjelder det egne regelsett for dette som kanskje app-tjenesten blir nødt til å følge dersom den lanseres i Norge, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Et krav er blant annet at det som publiseres er riktig.

– Og hvordan bestemmer vi det? Hva er en riktig karakteristikk av en person? Spør Ellertsen.

Han mener et annet minstekrav før appen kan operere i Norge må være at det eksisterer en mulighet for å melde seg ut av tjenesten. 

–  Europeiske og norske regler innebærer at man skal kunne trekke seg i ettertid selv om man i utgangspunktet sa ja og samtykket, sier han.

Hvordan en slik teknologi blir tatt imot blant barn og unge, er også et helt åpent spørsmål. Ellertsen ser for seg at det vil kunne bli et sted hvor man som ung blir «nødt til» å være til stede, slik flere andre sosiale medier ofte har blitt.

– Faren på sikt er at man til slutt kan bli den folk beskriver deg som. Det er verken flatterende eller ønskelig. Jeg vil fortsatt definere meg selv og ikke kun være resultatet av andres subjektive opplevelse av meg, sier han.