Muslimer frykter terrorraksjoner

Publisert: 9. januar 2015 kl 09.33
Oppdatert: 9. januar 2015 kl 09.37

I etterkant av at det man antar er islamiske ekstremister angrep satiremagasinet "Charlie Hebdo" på onsdag har muslimer over hele Frankrike måttet ta avstand fra holdningene som de to gjerningsmennene representerer. I går besøkte 20 imamer fra Frankrikes ledende muslimske organisasjoner redaksjonslokalene til "Charlie Hebdo". 

- Disse mennene er kriminelle, barbarer, sataner. For meg er de ikke muslimer. Deres hat og barbari har ingenting med islam å gjøre. Vi er alle franske, vi er alle mennesker. Vi må leve sammen i fred, respekt og toleranse, sa en imam fra Paris-forstaden Drancy ifølge avisa The Guardian. 

Leder for Observatory against Islamophobia, Abdallah Zakir, sier han frykter en mer tilspisset situasjon mellom muslimer og andre franskmenn, og at faren er stor for voldelige handlinger rettet mot muslimer. 

- Vi har hatt minst tre allerede, og dagen er ennå ikke over. Jeg frykter at disse angrepene bare vil bli mer utbredte i dagene som kommer, sa han til nyhetsbyrået AFP i går. 

Vil ikke ha avisaksjon

Her hjemme gikk norske kulturpersonligheter i går ut og krevde at norske aviser skulle koordinert trykke Muhammed-karikaturene som førte til Charlie Hebdo-angrepet. Dette ble kontant avvist av norske redaktører, som ikke går med på at det er lurt å trykke karikaturtegningene "fordi man kan". 

- Vi trykker dem som dokumentasjon og bakgrunn for nyhetsdekningen for å vise leserne hva som kan ha utløst angrepet. Men vi må alltid tenke grundig igjennom i hvert tilfelle. Ytringsfrihet og religionsfrihet er fundamentale rettigheter som må veies opp mot hverandre. Det må være opp til den enkelte å avgjøre, sier sjefredaktør i VG, som selv trykket flere av karikaturene fra "Charlie Hebdo", Torry Pedersen. 

Saken fortsetter under annonsen

Dagsavisen valgte å ikke trykke noen av karikaturene, med unntak av et lite bilde bak et portrett av satiremagasinets sjefredaktør Stéphane Charbonnier. Sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm frykter at en publisering kan gjøre at man tas til inntekt for høyreekstreme krefter. 

- Kommentarfeltene på nettet er fullt av høyreekstremister som krever at ytringsfriheten brukes til å trykke bildene. Men det er å misbruke ytringsfriheten. Vi må passe på at vi bidrar til å bygge en bru, og ikke til ytterligere polarisering mellom kristne og muslimer. Det er en viktig oppgave for demokratisk anlagte medier, sier han til Klassekampen. 

Fortsetter jakten

Mange titusener av soldater og politifolk er også i dag i gang med aktive søk etter brødrene Saïf og Cherïf Kouachi. Mesteparten av søkene er nå konsentrert omkring området Picardie, der anti-terrorpoliti gjennomsøkte både skoger og landsbyer. 

- Vi har ikke funnet dem, og vi har ikke kontroll på dem. Det fantes noen vitneobservasjoner, som vi nå sjekker ut, sier en fransk justiskilde til britiske The Guardian. 

I dag tidlig kom det også fram opplysninger om at en bil er stjålet i området Seine-et-Marne. De to gjerningsmennene skal ha et signalement som overstemmer med de to ettersøkte brødrene fra Charlie Hebdo-angrepet.