Motsatte virkeligheter om matpriser
En rapport bestilt av Dagligvareleverandørenes forening viser at økte matpriser gagner de store kjedene mer enn leverandørene.
Mens leverandørenes priser til matkjedene har økt med 4 prosent, har prisene i butikkhyllene økt med 6 prosent, viser rapporten fra Oslo Economics. Det tilsier at marginene øker i butikkleddet.
– Rapporten fra Oslo Economics er en interessant rapport som bekrefter påstander som er kommet tidligere. Det er bra at dette nå kommer frem, sier mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug til Aftenposten.
– Jeg har oppfattet at det har vært en frykt fra leverandørenes side for å gå ut med slike tall, derfor er det veldig bra at denne rapporten nå kommer, sier Listhaug til avisen.
– Helt feil
ARbeidsgiverorganisasjonen Virke, som organiserer matkjedene, har motsatt konklusjon enn DLF i spørsmålet om hvem som tar seg best betalt for matvarene. Ut fra SSB-tall mener de å kunne bevise at det ikke er matkjedene, men matindustrien som er skyld i høye matvarepriser.
Nesten umiddelbart etter at DLF hadde lagt frem rapporten som de mener beviser at dagligvarekjedene har høyere marginer enn nødvendig, kom Handelsorganisasjonen Virke med sin motrapport. Her er konklusjonen helt motsatt av det DLF hevder, og forsiden på presentasjonen som ble lagt frem på pressemøtet het endog «Sannheten om norske matvarepriser».
– Vi fikk rapporten til Oslo Economics først i går. Først fikk vi bare konklusjonen, og den stilte vi oss veldig uforstående til. Da vi så resten av rapporten, stiller vi oss enda mer uforstående til konklusjonene, sier direktør for dagligvarehandel i Virke, Ingvild Størksen, til Handelsbladet.
Lars Haartveit, sjeføkonom i Virke, viser til Statistisk Sentralbyrås konsumprisindeks om prisutviklingen på dagligvarer, som viser at prisen på dagligvarer har ligget flatt mens prisen på andre handelsvarer har steget jevnt de siste årene.
Kamp om virkeligheten
Sylvi Listhaug registerer at det nå er en kamp om virkeligheten, etter at hovedorganisasjonen Virke legger frem sin rapport bare timer etter Oslo Economis la frem sin. Virkes rapport konkluderer i andre retning. Men Listhaug synes å tro mest på leverandørenes syn på virkeligheten.
– Dette stemmer bra med det som ble presentert da bransjen var i disse møtene. På grunn av frykten jeg opplevde fra leverandørene side, er det bra at man får igang en skikkelig debatt om hvor verdiene blir av, sier hun til Aftenposten.
Fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet har sett på tallgrunnlaget i undersøkelsene fra DLF og Virke: – Begge har rett, sier han.
– Kort oppsummert er begge undersøkelsene riktige og gode, men de kommer ulikt ut fordi de baserer seg på ulikt tallgrunnlag. Oslo Economics har tatt utgangspunkt i nettopris, prisen fra leverandør til matvarekjeder og fra butikk ut til kunde. Dette er nettopriser der rabatter er trukket fra. Den andre sammenligningen er basert på SSBs konsumprisindeks. Hovedpoenget her er at begge studiene har et resultat som gir grunn til bekymring, sier fagdirektør Gunstein Instefjord for Mat og handel i Forbrukerrådet til NTB.