Motivasjonsforedrag har liten motivasjonseffekt

Publisert: 9. juni 2015 kl 10.15
Oppdatert: 6. november 2017 kl 20.22

4 av 10 mener at deltagelse på motivasjonsforedrag og kick-offs gir svært liten eller ingen forbedret motivasjon.

Dette viser en spørreundersøkelse blant arbeidstagere som Infact har gjort på oppdrag fra Dale Carnegie Training Norway.

Norske virksomheter bruker hvert år store summer på å sende medarbeidere på motivasjonsforedrag eller avholde ulike former for kick-offs. Hvis de forventer at dette er en investering som gir økt motivasjon blant medarbeiderne, bør de tro om igjen, skriver Dale Carneige Training Norway i en pressemelding.

– Motivasjonsforedrag og kick-off-samlinger er litt ”instant satisfaction” og gir nok mange en motivasjonsinnsprøyting der og da, men så kommer man tilbake til hverdagen igjen og effekten renner ut i sanden i løpet av kort tid, sier Grete Valseth fra Dale Carnegie Training i pressemeldingen.

Foto

Dale Carneige Training Norway

Grete Valseth, Dale Carnegie Training


Hvordan kan da ledere motivere medarbeidere? Det finnes ingen quick-fix. Svaret er hardt arbeid og god oppfølging av den enkelte medarbeider i det daglige, mener ledertrenerselskapet, som gir følgende fire motivasjonsråd:

  • Vær en proaktiv leder
    Hjelp dine ansatte med å utvikle de riktige ferdighetene på en effektiv måte ved kontinuerlig dialog ved for eksempel å ha faste samtaletider hvor dere diskuterer mål og aktiviteter. Avklar hvilke forventninger du har til medarbeideren og hvilke forventninger medarbeideren har til deg som leder. Synliggjør hvordan deres daglige oppgaver påvirker organisasjonens mål. Gi medarbeidere umiddelbar tilbakemelding og oppmuntre til utvikling. 

  • Vær et forbilde
    Vær oppmerksom på at du som leder blir vurdert ut fra både hva du sier, hvordan du sier det og hva du gjør. Et banalt eksempel som  mange ledere synder mot er å alltid ha klare agendaer og overholde tidsrammene på interne møter. Synliggjør at dine medarbeidere er like viktige som kundene. For å være et godt forbilde, hold ord, og gjør det du sier du skal gjøre.  

  • Skap tillit og kommuniser klart og tydelig
    Medarbeidere som stoler på og føler seg respektert av sine ledere vil føle seg trygge nok til å snakke ut og være ærlige, uten å frykte konsekvensene. Legg til rette for åpen og ærlig kommunikasjon mellom de ansatte for å oppnå bedre forståelse for både forventninger og jobbutførelse. Be om få tilbakemeldinger på hva som fungerer og ikke fungerer – det gjør at medarbeiderne opplever at de får bidra og blir hørt.
  • Skap et positivt arbeidsmiljø
    Identifiser talentene til hver enkelt medarbeider for å se hvordan de kan utfylle hverandre ved å gjøre ulike oppgaver. Belønn både teamprestasjoner og enkeltpersoner. Anerkjennelse av medarbeideres prestasjoner, sammen med oppmuntring og konstruktive tilbakemeldinger, skaper engasjement for videre prestasjon. 

I spørreundersøkelsen svarer halvparten at de opplever lederen sin som en god eller en svært god rollemodell. 61,4 prosent sier at sjefen i stor grad eller svært stor grad er åpen og ærlig i sin kommunikasjon med sine medarbeidere. 16,3 prosent opplever sin nærmeste leder som en dårlig rollemodell, mens 13 prosent mener sjefen i liten grad er åpen og ærlig i sin kommunikasjon.

Saken fortsetter under annonsen

– Funnene tyder på at norske ledere har funnet to av nøklene for å motivere sine medarbeidere. Der ledere har mer å gå på, er den kontinuerlige dialogen og de umiddelbare tilbakemeldinger på prestasjoner. Både på det som fungerer, det som savnes og det som ikke fungerer. Å være tydelig på å avklare forventninger både til medarbeider og leder, er ofte den vanskeligste delen av lederskapet, men helt sentralt for å få motiverte medarbeidere. Medarbeidere som har eierskap til det de driver med, er mer selvgående enn de som ikke har det, sier Grete Valseth.  

Undersøkelsen er landsrepresentativ og gjennomført blant 692 arbeidstagere.