Mørke skyer over viktig økonomisk møte
Prognoser
IMF har senket sine prognoser for den globale veksten både i år og neste år. En viktig årsak er situasjonen i Kina, hvor aksjemarkedet har falt og den økonomiske aktiviteten bremset opp.
– Risikoene i verdensøkonomien er tydeligere enn de var bare for noen måneder siden, mener pengefondets sjeføkonom Maurice Obstfeld.
I en egen rapport om utviklingslandene i Øst-Asia og Stillehavsregionen har Verdensbanken kuttet prognosene for veksten i 2015 til 6,5 prosent.
Nedgang i Brasil
Problemene har ikke bare rammet utviklingsland i Asia, og Kinas vekst er fortsatt strålende sammenlignet med Brasil. Her vil bruttonasjonalproduktet (BNP) trolig falle med 3 prosent i år, ifølge IMF. Siden i sommer har pengefondet doblet sitt anslag for Brasils BNP-nedgang.
I likhet med Norge og mange andre land har Brasil eksportert store mengder råvarer til Kina. Svakere vekst i Kina har rammet den brasilianske produksjonen av jernmalm, soyabønner og olje.
Situasjonen er vanskelig også i flere andre land på kontinentet hvor Verdensbanken og IMF har valgt å legge sitt årlige møte.
Chile, verdens største produsent av kopper, er hardt rammet av Kinas minkende appetitt på råvarer. Og oljelandet Venezuela er i hardt vær etter det voldsomme oljeprisfallet det siste året.
Klimaforhandlingene
Selv om de usikre økonomiske utsiktene vil få mye oppmerksomhet, står også en rekke andre saker på dagsordenen i Lima.
Møtet er blitt holdt fram som en potensielt viktig mellomstasjon på veien mot klimatoppmøtet i Paris senere i år. Bakgrunnen er tautrekkingen rundt rike lands støtte til klimatiltak i fattige land.
FNs klimasjef Christiana Figueres varslet tidligere i høst at flere rike land vil legge fram en klimastøtte-plan på møtet i Peru. Det kan i så fall bedre klimaet i forhandlingene fram mot Paris.
Peru-møtet holdes i en del av verden hvor mange land er svært kritiske til rådene de har fått fra Verdensbanken og IMF, som er blitt sammenlignet med blodsugere og ulver av venstreorienterte latinamerikanske presidenter.
– Regionen har forandre seg mye de siste 20 årene, og IMF har også utviklet seg. Forholdet er blitt mye mindre konfronterende og mye mer konstruktivt, mener Alejandro Werner, leder for IMFs Latin-Amerika-avdeling. (©NTB)