AUF-leder Mani Hussaini ved det nye minnesmerket på Utøya torsdag ettermiddag i forbindelse med at det er seks dager til fireårsmarkeringen for terrorangrepene mot øya 22. juli 2011. 

Foto

Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Minnested reist på Utøya

Publisert: 17. juli 2015 kl 09.21
Oppdatert: 17. juli 2015 kl 09.21
Røyneland mistet datteren Synne i angrepet. Nå står datterens navn på den store ringen som henger i en lysning mellom tre store furutrær.

– For meg personlig er dette veldig viktig, sier hun til NTB.

Flere etterlatte har bidratt i arbeidet med å få minnestedet på plass, og Røyneland forteller at arbeidet har fungert som terapi.

– Det er en enkel skulptur, men det er det som gjør den så fin. Siden det er en sirkel er det ingens navn som kommer først eller sist.

Navnene til 60 av de 69 som ble drept på Utøya er stanset ut i stålringen, og det er satt av plass om de etterlatte vil legge til navnene til de siste ni.

– Vi forstår at ikke alle er klare, men de er hjertelig velkommen om og når de vil, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Lysningen

Mange har kommet med innspill på hvordan stedet skulle se ut, og det ble lyst ut konkurranse om utformingen av minnestedet. Hussaini mener det er viktig å ha et sted som ligger i nærheten, men likevel en bit unna aktivitetene på øya.

– Det viktigste var at det ikke skulle ligge et sted hvor vi hadde mistet noen, eller der hvor gjerningsmannen ble tatt, forteller Hussaini.

Faren til en av jentene som ble drept fant stedet hvor skulpturen skulle være. Stedet ligger med utsikt utover fjorden like overfor kjærlighetsstien og et steinkast unna den nye bygningen, og skulpturen er omkranset av prestekrager og jordbærplanter.

– Her kan man sitte alene eller i fellesskap. Det er godt å endelig ha et minnested hvor vi kan minnes og hedre våre kamerater, sier AUF-lederen, som i sommer skal holde sin første åpningstale på AUF-leiren, når ungdomspartiet igjen har sommerleiren til øya.

Legger ned roser

Minnestedet er det første som er på plass med de dreptes navn etter angrepet, og mange får for første gang et felles sted hvor de kan minnes dem de har mistet og møte andre som også har mistet sine kjære.

– Jeg synes det har blitt et veldig fint sted, forteller skipper Ragnar Braata på ferja MS Thorbjørn, som i disse dager går i skytteltrafikk med arbeidsfolk og materiale for å få ferdig nybygget på øya. Skipperen mistet samboeren Monica Bøsei, oftest kalt Mor Utøya, og hennes navn er også stanset ut i ringen.

Onsdag 22. juli er øya åpen for etterlatte og andre, og støttegruppen kommer til å innvie minnestedet.

– Vi kommer med mange roser som folk kan legge ned, og vil være til stede for besøkende og etterlatte som er her. Det blir nøkternt og verdig, sier Røyneland. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen