– Jeg er fortsatt overbevist. Er det vilje, er det håp. Dersom de politiske lederne i Hellas viser vilje, vil en avtale mellom de tre institusjonene fortsatt være mulig, sier Tysklands statsminister Angela Merkel. 

Foto

Reuters/NTB-scanpix.

Merkel sikker på at låneavtale for Hellas er mulig

Publisert: 18. juni 2015 kl 10.35
Oppdatert: 18. juni 2015 kl 10.35

– Det er fortsatt slik at Tysklands mål er å beholde Hellas i eurosonen, sier hun torsdag før finansministermøtet i eurogruppen i Luxembourg.

Den nåværende låneavtalen mellom Hellas og de internasjonale långiverne i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) utløper 30. juni.

– Jeg er fortsatt overbevist. Er det vilje, er det håp. Dersom de politiske lederne i Hellas viser vilje, vil en avtale mellom de tre institusjonene fortsatt være mulig, sier Merkel.

Tsipras ringte Juncker

Den greske finansministeren tviler på at det vil bli enighet om en låneavtale for Hellas når eurosonens finansministre møtes i Luxembourg torsdag.

– Jeg tror ikke det. Nå er det opp til politiske ledere å nå en enighet, sa finansminister Yanis Varoufakis under et besøk i Paris onsdag da han ble spurt om mulighetene for en avtale i Luxembourg.

De siste dagene har det vært mye skittkasting og klart uttrykt misnøye mellom partene. For å lette på stemningen ringte den greske statsministeren Alexis Tsipras onsdag til EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker for å snakke om gjeldskrisen i Hellas.

Saken fortsetter under annonsen

– De snakket sammen i noen minutter og ble enige om å snakke igjen senere, men det ble ikke satt noen dato, opplyser en kilde i EU.

Telefonsamtalen mellom de to kommer etter at Juncker tirsdag beskyldte Tsipras for å lyve til det greske folk om forhandlingene mellom Hellas og landets kreditorer EU og IMF om en ny låneavtale.

Forrige gang de snakket sammen, var søndag. Samme dag kollapset samtalene mellom Hellas og kreditorene.

En ny avtale må altså på plass innen 30. juni om Hellas skal unngå statskonkurs.