Merkel og Stoltenberg med utstrakt hånd til Putin
Tyskland og statsminister Angela Merkel jobbet lenge for et toppmøte med Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko denne uka. Men konklusjonen er at det foreløpig ikke er noe poeng.
– Det er ikke helt utelukket at et slikt møte kan finne sted, men man må ha et reelt håp om konkrete resultater for å be om et slikt møte. Vi er ikke der ennå, sier Merkel.
Onsdag møtte hun NATO-sjef Jens Stoltenberg i Berlin. Og konkluderte overfor pressen at hun ikke kan si hvor lenge det vil ta før «grunnen er beredt» for et toppmøte om borgerkrigsherjede Ukraina.
Må ønske det
Europa er sikkerhetsmessig best tjent med et samarbeid med Russland, var budskapet fra to samstemte ledere etter en drøy times diskusjon over lunsj på den tyske statsministerens kontor.
Men lar igjen invitasjonen følges av klare krav.
– NATO ønsker et mer konstruktivt og samarbeidspreget forhold til Russland, men for å få til dette må også Russland ønske det, sa Stoltenberg.
– Russland må respektere de kjerneverdier og det regelbaserte system vi i så mange år har strebet etter i Europa. En av disse kjerneverdiene er respekt for alle europeiske nasjoners integritet og suverenitet, sa han og understreket at Moskva må slutte å støtte de østukrainske separatistene.
Dialog
– Sikkerheten i Europa vil helt klart være tjent med at vi ikke motarbeider hverandre. Vi må si klart ifra om hvilke verdier vi står for, samtidig som vi alltid må lete etter måter å fremme samarbeid på, fremholdt Merkel.
Mens hun dermed holder dialogsporet åpent, stiller NATO seg bak med de militære musklene som Stoltenberg gjentar er nødvendige om man skal ha håp om et forhold østover.
– Tyskland har en helt spesiell rolle å spille med et historisk forhold til Russland. Men Merkel understreker i samtalene våre at det er en styrke at man har NATO-alliansen. Det bidrar til å gi grunnlaget, tryggheten til å kunne ha en dialog, sier han til NTB.
Mer penger
Det var Merkel som fremmet Jens Stoltenbergs kandidatur som NATO-sjef. Men tyskerne slipper ikke unna når Stoltenberg nå tar turen rundt i Europa for få lederne til å bruke penger på forsvar igjen.
Han ber Merkel gå foran med et godt eksempel.
– Vi må investere mer i forsvar. Europeiske land har lenge kuttet i forsvaret. Mens Russland har økt investeringene og vist vilje til å bruke makt, sier han.
– Tyskland er et nøkkelland i Europa, har den sterkeste økonomien i Europa og har gått foran på så mange områder i Europa. Men vi ser også til Tyskland for forsvarsinvesteringer. (©NTB)