Merkel inngår flyktningforlik om asylsentre
Torsdag ettermiddag pågikk nye møter mellom partiene i Tysklands storkoalisjon om hvordan tilstrømningen av flyktninger og migranter skal håndteres.
Tilstrømningen har satt delstaten Bayern under stort press med inntil 10.000 ankomster om dagen. Bayern ledes av Merkels konservative CDUs søsterparti CSU, som ønsker hardere tiltak fra Berlin for å stagge tilstrømmingen.
Krav fra Bayern
Bayern håper at såkalte transittsoner, raskere returer av avviste søkere og skjerpet kontroll med ankomstene kan dempe presset på lokale myndigheter.
Men Merkels sosialdemokratiske koalisjonspartner SPD har fryktet at hardere tiltak skal svekke flyktningpolitikkens humane profil. I et land der store leirer for mennesker vekker vonde minner, har planene for transittsoner vekket bekymring.
Så langt har flere møter, kalt «krisemøter» i tyske medier, ikke resultert i et felles ståsted. Men torsdag var tonen mer optimistisk.
– SPD, CDU og CSU vil definitivt komme med felles forslag, sa visestatsminister og sosialdemokrat Sigmar Gabriel før møtet.
Enighet
Da møtet var over torsdag kveld, kunne Merkel vise til at partene er blitt enige om å opprette mellom tre og fem nye retursentre for flyktninger og migranter som ikke har reell sjanse til å få innvilget asyl i Tyskland, slik at de raskere kan sendes ut av landet igjen.
I praksis vil dette berøre folk som kommer fra land på Balkan som Tyskland anser som trygge.
Tiltaket blir sett på som et kompromiss etter at Bayern har bedt om hardere lut.
Sprekker
Tyskland tror inntil 1 million mennesker vil ta seg til landet i løpet av året for å søke asyl. Ved utgangen av oktober var tallet oppe i nesten 760.000.
Parallelt med at de politiske sprekkene i koalisjonen er blitt stadig tydeligere, har Merkel også opplevd at støtten i folket faller. I oktober noterte CDU/CSU sin laveste oppslutning på tre år med 36 prosent.
Det er et kraftig fall fra august, da støtten lå på hele 43 prosent.
Kritikk
I Bayern føler flere av CSU-lederne at Berlin har tatt avgjørelser i flyktningkrisen uten å rådføre seg med dem som må leve med dem. Hun har flere ganger måttet tåle kritikk fra delstatsminister Horst Seehofer, som har krevd at statsministeren må «rette opp» migrasjonspolitikken.
Ifølge nyhetsbyrået DPA har Bayerns innenriksminister, Joachim Herrmann, nå bedt en jussekspert granske om delstatens grunnlovsfestede rettigheter er blitt brutt. (©NTB)