Mer privat velferd i kommunene
Det skriver Kommunal Rapport.
I 2014 var det 75 av 375 kommuner som kjøpte tjenester fra private innen hjemmehjelp, eldresentre, aldershjem og somatiske sykehjem. 17 prosent av disse kommunene konkurranseutsatte sykehjemstjenester i fjor. Det er en økning. I 2012 kjøpte 69 kommuner eldreomsorg fra private, viser tall fra Kostra.
Avisen skriver om Austevoll kommune, som har privatisert hele pleie- og omsorgssektoren. Dette skulle gi billigere og bedre velferd. To og et halvt år senere er det uenighet om resultatene. Ansatte og tillitsvalgte er misfornøyde.
– Mye av arbeidstiden vår går bort i kjøring. Vi kjører mye, og vi kjører fort. Det går ut over brukerne når vi har det så travelt, sier hjemmesykepleier Solveig Lilleskaret til avisen.
Kommunen har tidligere blitt omtalt som Frps utstillingsvindu for privatisering av velferden.
De fem ansatte i hjemmetjenesten forteller til Nationen at pensjon- og lønnsutviklingen har blitt dårligere etter at hele sektoren ble konkurranseutsatt for litt over to år siden.
Ved Aleris sykehjem forteller tillitsvalgt Ann Desiree Brekke i Fagforbundet om at ansatte må kjempe mer for lønnen sin.
Kommunen har ca. 140 stillinger i pleie- og omsorgssektoren, med en klar overvekt av kvinner. Lønns- og arbeidssituasjonen går ut over yrkesstoltheten, mener Brekke.
Ordfører Renate Klepsvik (Frp) kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.
– Det eneste er at vi har en utfordring med sykepleiere. Det er færre sykepleiere enn det som var i kontrakten med kommunen. Der har jeg bedt rådmannen gå i dialog med Aleris om å finne rekrutteringstiltak, sier hun til Nationen.
Ordfører Renate Klepsvik (Frp) er ikke enig