Maskiner og roboter vil aldri kunne erstatte menneskelige egenskaper som empati og sosiale antenner, heter det i ny bok.   

Foto

Dreamsime.

Mennesket er undervurdert som arbeidskraft

Publisert: 18. september 2015 kl 10.23
Oppdatert: 18. september 2015 kl 10.23

Mennesket kan ikke matche roboter og maskiner når det gjelder mekanisk repetisjon, rutinearbeid, eller for den saks skyld analyse av store datamengder. Alt dette gjør maskiner og datamaskiner både bedre, billigere og mer effektivt enn vi mennesker.

Til og med dagligdagse gjøremål, som å tømme oppvaskmaskinen, støvsuge og kjøre bil er robotene i ferd med å ta over. Stadig nye gjøremål og arbeidsoppgaver blir hvert år erstattet med teknologiske løsninger, datamaskiner og roboter. Denne utviklingen vil fortsette, og teknologien vil gjennomsyre oppgaver og områder den tidligere var ute av stand til å takle, inkludert krevende faglige og høyt spesialiserte arbeidsoppgaver.

For eksempel kan datamaskiner i dag administrere og analysere bevis i rettssaker bedre enn advokater kan, og en maskin kan steke og servere hamburgere mer pålitelig enn mennesker kan.

Likevel er mennesket undervurdert som arbeidskraft, skriver Geoff Colvin i sin nye bok «Humans Are Underrated – What High Achievers Know that Brilliant Machines Never Will», som er omtalt i det danske ukemagasinet Mandag Morgen.

Det vi alltid vil være bedre enn maskinene til, er den mest avgjørende egenskapen i de aller fleste arbeidsforhold: Rett og slett det å være menneske.

Sosiale individer som kan samhandle med andre, bygge relasjoner med kolleger, sjefer og forretningspartnere, kan ikke erstattes av en robot. Å se andre mennesker i øynene, fortelle en vits eller en anekdote, ha en idédugnad og fungere som et team er uerstattelige egenskaper som er forbeholdt mennesker, mener Colvin, som til daglig er redaktør av magasinet Fortune.

Å se andre mennesker i øynene, fortelle en vits eller en anekdote, ha en idédugnad og fungere som et team er uerstattelige egenskaper

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Mandag Morgen identifiserer Geoff Colvin i boken tre oppgaver som i uoverskuelig fremtid vil og må være forbeholdt mennesker:

1. Mennesker vil fortsatt ha styringen

Det finnes mange funksjoner og oppgaver der vi som individer eller samfunn krever at bestemte personer skal holdes ansvarlig for de beslutninger som tas. Det handler om en sosial nødvendighet, der enkeltpersoner kan holdes ansvarlig for viktige beslutninger med store konsekvenser. For eksempel dommere, konsernsjefer, militære ledere og  politikere på alle nivåer.

2. Mennesker samarbeider om felles mål

Dette handler om mer praktisk problemløsning, for eksempel i organisasjoner og bedrifter. Ikke fordi datamaskiner ikke vil være i stand til å løse mange oppgaver eller problemer, men fordi vi i det virkelige liv – og særlig i organisasjoner – kontinuerlig endrer vårt syn på hvordan et gitt problem som skal løses og hva som bør være målet. Gjennom interaksjon med andre interessenter, kolleger og avdelinger, gjennom  dilemmaer og avveininger som ikke nødvendigvis følger strengt logiske beslutningsveier – finner vi svar i samarbeid med andre. Delvis fordi det er flere interessenter i en problemstilling og fordi grupper er mye flinkere til å løse problemer enn enkeltpersoner.

3. Kun mennesker kan møte behovet for personlige relasjoner

Ifølge Geoff Colvin er behovet for personlige relasjoner det som best definerer mennesket. Og de mest effektive arbeidsgruppene er de hvor medlemmene besitter de mest essensielle, dype menneskelige kvaliteter – empati, sosial sensitivitet, evnen å fortelle historier – alle mellommenneskelige ferdigheter som er avgjørende for å løse problemer sammen med andre og være i stand til å bygge relasjoner.
Å kunne se en annen persons i øynene er for Colvin nøkkelen til utvikling.

Saken fortsetter under annonsen