Mellomfornøyd med regjeringens jobbtiltak

Publisert: 9. oktober 2015 kl 09.37
Oppdatert: 9. oktober 2015 kl 10.46

En tiltakspakke på 4 milliarder kroner var en del av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016.

I tillegg til vedlikehold og rehabilitering i offentlig sektor og samferdsel, settes det av penger til 4.000 flere tiltaksplasser for ledige, hvorav 1.000 skal komme unge ledige nytte.

Pakken er ment å hjelpe mot arbeidsledighet først og fremst på kort sikt. Ingeniører og andre som har mistet jobben skal kunne få nye jobber, og tiltakene skal være særlig rettet mot de regionene som opplever nedgangen i oljenæringen.

Ledigheten stiger

Regjeringen har økt sine anslag over arbeidsledige siden den la fra revidert nasjonalbudsjett i mai. Neste år ventes det at ledigheten vil komme på 4,5 prosent, men det er først og fremst fylker på Sør- og Vestlandet som til nå har opplevd nedturen.

Ved siden av tiltakspakken, mener regjeringen at skatteomleggingen og andre tiltak vil bidra til den langsiktige omstillingen og skape vekst og flere arbeidsplasser.

NHO er i det hele fornøyd med Jensens forslag, men NHO-organiserte Abelia mener det satses kortsiktig og for mye på offentlig sektor.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi må bruke handlingsrommet nå til å utvikle nye norske vekst- og eksportnæringer. Det må bli enklere å etablere bedrifter, sier leder Håkon Haugli i Abelia, som organiserer kunnskaps- og teknologibedrifter.

– Norge bruker fortsatt de store pengene på «mer av det samme», påpeker han.

– Tror for mye på skattelette

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener budsjettforslagene inneholder noen gode tiltak, men at innsatsen er for spredt.

– Og det er fortsatt en tro på at skattekutt er det viktigste tiltaket mot høy ledighet, sier Støre til NTB.

LOs ser også positive ting i budsjettet, men mener det blir «smått».

– Det regjeringen gjør på tiltakssiden synes vi er bra, men det dreier seg bare om 4 av de 22 milliardene. De øvrige brukes på skattelettelser, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Organisasjonen mener regjeringen forspiller muligheten til en vellykket omstilling.

Saken fortsetter under annonsen

Unio tror noen av skattepengene som forsvinner i stedet kunne vært brukt på lavere arbeidsgiveravgift. Det kunne skapt 20.000 nye arbeidsplasser, hevder leder Anders Folkestad.

Skuffelse i flere leire

Regjeringen høster ros hos Innovasjon Norge for satsing på gründere. Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén er fornøyd med at forskning og innovasjon blir gitt en viktigere rolle i omstillingen av norsk økonomi. Han er imidlertid skuffet over at det ikke gis mer penger til å forske på hvordan vi skal tilpasse oss klimaendringene og omstille oss til lavutslippssamfunnet.

Mens grønne politikere og miljøorganisasjoner etterlyser den varslede omstillingen til en grønnere økonomi, mener oljebransjen på sin side at regjeringen burde gitt insentiver til fortsatt oljeutvinning.

– I en situasjon der svært mange mister jobben, ville dette vært et tiltak for å holde aktiviteten oppe, øke sysselsettingen og gi staten betydelige skatteinntekter, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som leder interesseorganisasjonen Norsk olje og gass.

Han får støtte av fagorganisasjonen SAFE.

– Fornuftig

Saken fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener imidlertid at det er riktig å sette tiltakene inn mot å gi nye og andre jobbmuligheter til dem som blir ledige.

– Det å trappe opp arbeidsmarkedstiltakene, altså ikke å redde arbeidsplassene, men arbeidstakerne, framstår som et fornuftig tiltak, sier han til Dagens Næringsliv. (©NTB)