Knut Arild Hareide og Trine SKei Grande blir veldig ofte både veldig triste og veldig sjokkerte hver gang Siv Jensen og Frp snakker om sin egen og regjeringens politikk. 

Foto

NTB-scanpix.

Med sutteklut i sentrum

Publisert: 25. september 2015 kl 09.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Venstres Trine Skei Grande har gjennom valgkampen og senest denne uken dratt den samme gamle retorikkreglen sin. Den om at Venstre får til mye mer i flyktning- og asylpolitikken med Frp i regjering enn hva de rødgrønne fikk til på åtte år. Det samme sier hun om klimapolitikken.

Frp snakker stygt, men handler rett, er budskapet fra Skei Grande. Ap derimot, snakker pent, men handler feil.

Like vel skjer det gang på gang at Venstre-folk, og kanskje ende flere KrF-ere, klager over regjeringspartiet Fremskrittspartiet. Det er som om det fortsatt ikke har gått opp for sentrumskameratene at Frp faktisk er med i regjeringen. At partiet har en forholdsvis restriktiv asyl- og innvandringspolitikk. At de er liberalister i den økonomiske politikken, og at søndagsåpne butikker kanskje ikke er så viktig for landet, men at Frp-ere ikke skjønner vitsen med søndagsstengte butikker. Bistand og klima er heller ikke tema som får blodet til å bruse i Fremskrittspartiet.

Hvem som må være mest lei av KrF og Venstre av Siv Jensen og Erna Solberg, blir nok et spørsmål i quizen på regjeringens julebord

Stadige sutre-sjokk

Alle Grandene og Hareidene blir triste, sjokkerte og veldig såre nesten hver eneste gang Fremskrittsparti-folket snakker politikk. Da er det frem med suttekluten og i full fart løpe for å sladre til mamma Erna Solberg.

Hvem som må være mest lei av KrF og Venstre av Siv Jensen og Erna Solberg, blir nok et spørsmål i quizen på regjeringens julebord.

Saken fortsetter under annonsen

Ekstra vondt i de sarte sentrumssjelene må det gjøre at Utlendingsnemnda (UNE) kun har gitt fire asylbarn-familier opphold etter at de to partiene fikk regjeringen til behandle asylsøknadene til rundt 30 lengeværende asylbarn-familier som var sendt ut av Norge på nytt. 

Halvparten av alle sakene om lengeværende asylbarn som ble uttransportert mellom 1. juli i fjor og 18. mars i år, er nå behandlet en gang til av UNE, og kun fire av 15 familier får opphold. To av de fire familiene har bare fått begrenset opphold og må bo på mottak og søke nytt opphold hvert år, har UNE bestemt.

Det var ikke sånn vi mente det, roper Grande og Hareide i kor. Venstre og KrF har (igjen) kontaktet Statsministerens kontor. De vil ha Erna Solberg på banen for å riste justisminister Anders Anundsen (Frp) og få ham til å endre UNEs praksis rundt høring av barn, skriver Aftenposten.

Men UNE skylder på politikerne. Der i gården gjør de bare som departementet har bedt dem om.  Og politikerne sitter i Justisdepartementet og kommer fra Frp.

Vi er hjertens enig i at de lengeværende asylbarna i Norge har vært stygt og stemoderlig behandlet – både av nåværende og forrige regjering.

Men å tro at et parti som Frp ikke ville kjempe for egen politikk når de kom i regjering – og det akkompagnert av Skei Grande og Hareides smilende velsignelser – er mildt sagt naivt. Maset om at statsministeren til stadighet må rette opp i alle feila fra i går, holder ikke i lengden.

Politikk handler om retorikk, Skei Grande. For Frp er det rimelig viktig å faktisk gjennomføre så mye som mulig av det de sier er deres politikk.

Saken fortsetter under annonsen

At man forhandler bort noen politikkpunkter for å komme i posisjon, er naturlig. Men å tro at Frp, og Høyre for den saks skyld, skal legge all egen politikk på hylla for å tilfredsstille Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide, blir å tro i overkant høyt om seg selv.

Sannsynligvis vil Skei Grande heller velge Frps kolera framfor å forpeste seg med Støre

Heller kolera enn pest

I KrF har det vært små tegn til at partiet begynner å gå lei av å være lakei. Søndag stilte sentrale KrF-ere nærmest ultimatum om søndagsåpne butikker. Senere har partiledelsen forsøkt å roe gemyttene, men frustrasjonen over regjeringen går langt ut i organisasjonen. I ettermiddag samles KrFs landsstyre for første gang etter valget. Der blir det nok mye snakk om søndagsåpent og flyktninger. Selv om det langt fra er sikkert, kan det møtet bli første steg på vei vekk fra de blå-blå.

Samtidig virker det som om Aps Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide snakker godt sammen. Men Gahr Støre vil nok helst at regjeringen skal steke i eget valgflesk helt fram til neste valg i 2017, før han forsøker å ta regjeringsgrep sammen med sentrum.

Dessuten virker det absolutt ikke som at Ap-lederen og Trine Skei Grande har funnet fram til samme gode dialog.

Sannsynligvis vil Skei Grande heller velge Frps kolera framfor å forpeste seg med Støre. Dagens Venstre-ledelse misliker Ap mer enn de misliker Anders Anundsen, virker det som.

Saken fortsetter under annonsen

I så fall får Venstre og Skei Grande stå for sitt valg av regjering fra 2013. Hvis ikke, får de si tydelig fra at nok er nok.  

Både Venstre og KrF må snart velge – enten ta ansvar for å holde den regjeringen de selv har bidratt til å innsette i livet, eller sørg for at den må gå. Ikke løpe til Erna Solberg hver gang regjeringspartiene gjør noe så hårreisende som å føre den politikken de ble valgt for å føre.

Skei Grande og Hareide bør vite at  Erna Solberg uansett må ta mer hensyn til det partiet hun faktisk har med i regjeringen sin enn til Venstre og KrF.

Om få uker legges statsbudsjettet frem. Det er bare å stålsette seg for noen lange runder med en sint Trine Skei Grande og en gjennomskuffet Knut Arild Hareide i alle kanaler.