ESA mener Nettbuss har fått ulovlig statsstøtte fra Aust-Agders Fylkeskommune. Det er neppe noe passasjeren på bildet bryr seg særlig mye om.  

Foto

Foto: Nettbuss AS / Bård Ivar Basmo

Må tilbakebetale statsstøtte

Publisert: 13. mai 2015 kl 07.47
Oppdatert: 13. mai 2015 kl 15.51

Nettbuss må derfor tilbakebetale den ulovlige statsstøtten. Det er opp til norske myndigheter å beregne hvor mye som skal tilbakebetales. Dette skal skje «uten forsinkelse».

Støtten gjelder driftsstøtte til Nettbuss i perioden 2004-2014. Det er etter en formell undersøkelse at ESA ESA har konkludert med dette. Formelt heter det at Nettbuss har mottatt kompensasjon for offentlige tjenester de ikke lenger utførte og for andre tjenester som ikke var omfattet av avtalen med fylkeskommunen.

– Overkompensasjonen Nettbuss har mottatt over en tiårsperiode utgjør driftsstøtte som er i strid med statsstøttereglene i EØS-avtalen. For å sikre like konkurransevilkår for alle transportselskaper, må statsstøttereglene respekteres og håndheves. Derfor må selskapet betale tilbake de uberettigede økonomiske fordelene det har mottatt fra fylkeskommunen, sier ESA-president Oda Helen Sletnes på nettsiden til EFTA.

Ifølge Fædrelandsvennen vil ikke fylkesrådmann Arild Eielsen uttale seg om hvilke tjenester det dreier seg om. Han understreker at dette er en komplisert sak og at beløpet ikke er ubetydelig. Da ESA åpnet saken i 2013 sto det i pressemeldingen at: «Selskapet har mottatt årlige tilskudd på NOK 1 million siden 2004 (NOK 2 millioner siden 2010) basert på et interkommunalt prosjekt som har som mål å videreutvikle et bedre transporttilbud i de aktuelle områdene».

Gikk ut over konkurransen 

Det er busselskapet Konkurrenten som i sin tid tok saken til ESA. «Vi har jo vært en av hovedkonkurrentene til Nettbuss Sør. Oversubsidieringen har gått ut over vår forretning», sier konkurrenten til Fædrelandsvennen. Nettbuss er et heleid datterselskap i NSB, og er Norges største og ett av de største busselskapene i Norden, med virksomhet i Norge og Sverige. De frakter ca 113 millioner passasjerer i året, omsetter for 6 milliarder kroner, har 3300 busser og 7.400 medarbeidere.

De har i dag flere datterselskaper i hele Skandinavia. De kjører på kontrakt med en rekke fylkeskommunale trafikkselskaper i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

ESA har også vurdert om fylkeskommunens tildeling av konsesjonskontrakter for lokale bussruter og skolebusstjenester var i strid med statsstøttereglene, men konkluderte med at tildelingen var del av en støtteordning som eksisterte allerede før EØS-avtalen trådte i kraft. ESA har ikke funnet grunn til å gripe inn mot støtte som gis under denne ordningen.

Aust-Agder fylkeskommune har også tidligere vært i ESAs søkelys. Saken gjaldt tildeling av busskontrakter uten noen form for anbud eller kunngjøring. Samferdselsdepartementet vedgikk at det da var brudd på EØS-reglene.

ESA definerer statsstøtte som «økonomisk støtte fra offentlige organer til virksomheter som er aktive i et marked». EØS-avtalen inneholder et generelt forbud mot statsstøtte for å hindre konkurransevridning og negativ innvirkning på samhandelen i EØS. Reglene har som formål å sikre like konkurransevilkår for selskaper i hele Europa, og å hindre at statlig støtte anvendes proteksjonistisk.